proizvodi

Bušilica - alat profesionalaca i amatera

15.10.2019.

Bušilica je alat bez kog se ne može! Bilo da šrafite, bušite, štemujete - ona vam je neophodna. Postoje mehaničke, tj. ručne i električne bušilice. Električne mogu raditi samo na struju ili na bateriju, tj. akumulator. Izuzetno su lake za korišćenje i upotrebu. Odlikuje ih mala masa, a samim tim i veća mobilnost. Sve aku bušilice imaju nekoliko brzina za rad tako da uvijek možete podesiti onu odgovarajuću. Ukoliko radite zahtjevnije radove onda su vam potrebne jače, električne bušilice. Ručne tj. one koje rade samo na snagu majstora i dalje su zastupljene posebno kod stolara za fine i precizne radove.

A kako da izbjegnete greške u radu sa bušilicom pridržavajte se sledećih savjeta:

1.      Pazite na podlogu.

Zavisno od materijala koji obrađujete morate odabrati različite burgije i postupke bušenja. Za manje radove je u principu dovoljna obična akumulatorska bušilica (npr. pri bušenju gipsa ili poroznog betona).

2.      Za klasične zidove Vam je potrebna snažnija vibraciona bušilica; betonske zidove obrađujte elektro-pneumatskim čekićem za bušenje. Osnovno pravilo glasi: što je jači motor, to je širi spektar primjene.

3.      Sigurno je sigurno: prije bušenja detektorom metala pretražite zidove na strujne kablove i vodovodne cijevi.

4.      Za vrijeme bušenja nosite zaštitne naočare i rukavice.

5.      Da biste izbjegli kose rupe vrh burgije uvijek postavljajte vertikalno u odnosu na podlogu materijala i zatim pokrenite alat. Alat pritisnite tek nakon što burgija nađe čvrsto uporište.

6.      Pri bušenju osjetljivih površina (npr. pločica) na mjesto bušenja nalijepite komad krep-trake. Hrapava površina trake sprečava klizanje burgije.

povezani proizvodi