proizvodi

Evo kako da uz pomoć ogledala uvećate prostorije

23.01.2019.

Ogledala su svakako neizostavan dio enterijera svakog doma. U zavisnosti od oblika, veličine i namjene, ponuda ogledala je zaista ogromna. Njihovi ramovi mogu biti dekorativni, ali osim funkcije uljepšavanja, ogledala uvećavaju prostor.

Ni jedno kupatilo nije moguće zamisliti bez ogledala, nužna su i kod garderobera, a posebnu korist imaju u malim prostorijama. Naime, zbog refleksija i osvjetljenja, daju privid većeg prostora ukoliko se pravilno pozicioniraju. Ako imate manju spavaću sobu, kuhinju ili bilo koju drugi kutak u domu, sa ogledalom možete učiniti da izgleda vizuelno veći i prostraniji.

Postavlja se pitanje kako uz pomoć ogledala učiniti da prostor djeluje komfornije.

Najbolji efekat ćete postići postavljanjem dva ogledala iste veličine na dva suprotna zida i to u istoj visini. Ukoliko niste u mogućnosti da postavite ogledala na dva zida, onda okačite jedno veliko ili ga prislonite uz zid.

Birajte ogledala sa tanjim, svijetlijim ramovima i bez mnogo ukrasa, kako ne bi pritiskali ionako već mali prostor. Vodite računa da ih ne postavite previsoko, već u visini očiju. U maloj prostoriji koja nije svijetla, savjetujemo da ogledalo postavite u blizini prozora, kako bi uz pomoć refleksije učinilo da prostorija izgleda prirodno toplije i vizuelno veće.

Čak i u malim kuhinjama se može okačiti ogledalo koje bi služilo kao pozadinska svjetlost. Ako birate da ogledalo postavite iznad trpezarijskog stola ili kamina, izgledaće kao fokusna tačka u prostoriji. Možete ga postaviti naspram slike, ukrasne biljke ili vaze sa cvijećem pa će se odrazom u ogledalu pojačati stil u prostoru.

Još jedan od trikova za uvećanje prostora odnosi se na boju zidova. Naime, trudite se da jedan zid u prostoriji bude obojan tamnijom bojom u odnosu na druge zidove. Na tom tamnijem zidu ćete postavljanjem ogledala stvoriti utisak dubine. Iluzija većeg prostora je neminovna ukoliko primijenite ove savjete.

Obično su najuže prostorije hodnici, pa ukoliko želite da ih uvećate, onda je najbolje rješenje postavljanje velikog ogledala na prethodno obojan zid u neku svijetlu boju. U ovom slučaju bi najviše efekta dalo ogledalo koje ide od plafona do poda koje osim na zid, može biti okačeno i na plakar.

Najveći efekat ogledala imaju zahvaljujući ramovima. Ukoliko želite da budete originalni, u skladu sa vašim ukusom i uređenjem doma, a imate prostranu dnevnu ili spavaću sobu, izaberite ogledalo sa raskošnim drvenim ramom, stilskim reljefnim gipsom ili ramom od kovanog gvožđa. Čak se i sami možete igrati sa dekorisanjem ramova ogledala. Što je okvir ogledala neobičniji, učinićete da vaš enterijer doma izgleda bogato i sofisticirano.

Bogatu ponudu ogledala u raznim oblicima i veličinama možete naći u Okov centrima širom Crne Gore, kao i na webhsopu Okova.

povezani proizvodi