proizvodi

Fantastična pletena ležaljka za terasu ili dvorište

08.06.2017.

Ova ležaljka napravljena je pomoću makrame tehnike koja podrazumijeva vještinu vezivanja kanapa u čvorove. Makrame je vjekovima stara metoda koja se koristi za izradu namještaja, držača za saksije i dekoracije za kuću.

Potreban materijal:

  • 3 motke od punog drveta, dimenzija 75 cm x 32 mm
  • 2 motke od punog drveta, dimenzija 90 cm x 16 mm
  • 150 m kanapa za makrame
  • 24 m kanapa debljine 12 mm
  • 4 šrafa za drvo
  • bušilica
  • makaze

Način izrade:

1. Uzmite dvije deblje motke. Na jednoj, od krajeva, izmjerite i obilježite 5 cm i 9 cm. Drugu deblju motku obilježite samo na 9 cm od oba kraja.

2. Bušilicom probušite rupe širine 6 mm na svakom mjestu gde je izmjereno 9 cm, a rupe prečnika 16 mm na oznakama 5 cm. Išmirglajte rupe kako biste uklonili ostatke od bušenja.

3. Provucite manje motke kroz šire rupe na većim motkama. Ostavite da vire krajevi manjih motki 2,5 cm. Probušite malu rupu za šraf na mjestu gde se motke spajaju. Zavrnite šraf dužine 2,5 cm i pričvrstite motke. Prije nego što počnete sa pletenjem ležaljke, privremeno okačite okvir na visini koja vam je zgodna za stajanje ili sjedjenje dok vezujete kanap makrame tehnikom.

4. Isijecite 16 delova kanapa za makrame dužine 8 m. Iako vam djeluje mnogo, ne brinite jer se kanap vezivanjem dosta skrati. Uzmite jedan kanap i presavijte ga na pola. Obmotajte oko motke od naprijed ka pozadi i provucite krajeve kroz omču. Na isti način obmotajte svih 16 komada kanapa i dobićete 32.

5.  Da biste ispleli ležaljku, potreban vam je podvezni čvor. Pratite pažljivo ulustraciju. Uzmite četiri kanapa. Lijevi kanap prebacite preko središnja dva i ispod desnog kanapa. Uzmite desni kanap, prebacite ga iza srednja dva i preko lijevog.

Da biste završili čvor, ponovite istu stvar na obrnut način. Desni kanap prebacite preko srednja dva i iza lijevog. Potom uzmite lijevi kanap i provucite ga iza srednja dva i preko desnog. Zategnite čvor. Na isti način napravite čvor i na ostalim kanapima.

6. Sljedeći red čvorova vezujete na isti način, ali započinjete od trećeg kanapa i koristite naredna četiri kanapa – po dva kanapa iz svake sekcije. Vodite računa da čvorovi budu u istoj liniji.

7. Naredni red čvorova počinjete kao i na početku – od prvog kanapa. Četvrti red počinjete ponovo od trećeg kanapa. Pletite sve dok vaša ležaljka ne bude približno dužine 120 cm. Ona mora biti duža od okvira.

8. Da biste pričvrstili krajeve za okvir, zavežite sva četiri kanapa iz jedne sekcije u čvor oko motke. Vežite još jedan čvor tako što ćete razdvojiti sekciju na po dva kanapa i vezati ih što čvršće možete. Odsijecite krajeve kanapa na željenu dužinu.

9. Odsijecite 5 m kanapa debljine 12 mm. Presavijte na pola i vežite cvor 5-10 cm od vrha praveći, na taj način, omču. Krajeve kanapa provucite kroz preostalu motku i vežite čvorove na pola metra od omče. Zatim te kanape provucite kroz rupe na gornjoj motki rama i zavežite labave čvorove ostavljajući razmak između dve motke od oko 76 cm. Nemojte dodatno stezati čvorove jer kad se jednom zategnu, teško je praviti manje korekcije.

10. Od kanapa debljine 12 mm isijecite dva komada dužine po 160 cm. Provucite kanap kroz rupu na donjem dijelu rama i ispod rama vežite labav čvor. Ostatak kanapa treba da ide ka gore. Isto uradite i sa drugim kanapom. Kanape vežite labavim čvorovima za treću motku ostavljajući metar i po između donjeg dijela rama i motke.

11. Sada možete okačiti ležaljku na željeno mjesto, na terasi ili dvorištu. Podesite čvorove kako bi ležaljka stajala ravno i zategnite ih. Isijecite višak kanapa sa čvorova ili raspletite kanap u rese. Oprezno sjedite prvi put jer će se kanapi malo rastegnuti.