Kada je idealno vrijeme za košenje trave?

03.04.2019

Za košenje travnjaka, pored dobre kosačice, potrebna je i vještina poznavanja kada i koliko često kositi travu, a to uglavnom zavisi od vrste trave i godišnjeg doba.

Sa prvim košenjem nikad ne treba da žurite, već da sačekate da trava dovoljno poraste – nekih 10 do 12 cm. Ne treba kositi kada je baš suva niti kada je mokra. Idealno vrijeme je u toku dana, kada rosa nestane te ne postoji mogućnost da se trava savije. Ukoliko kosite u ljetnjem periodu, izbjegnite podne, već to uradite kada sunce malo oslabi kako trava ne bi doživjela šok usljed skraćivanja.

Dobro bi bilo da svakog puta kosite u drugom pravcu, kako bi postala jača i zdravija.

U proljećnom periodu, redovnim košenjem u 10 do 14 dana se pridržavajte pravila „jedne trećine“: travnjak pustite da naraste do 6 cm da biste skraćenjem za trećinu (2 cm) ponovno dobili željena 4 centimetra. Gledajte oko 1-2 metra ispred sebe, a ne u točkove kosačice, kako bi linije bile pravilnije, a samim tim će i travnjak biti uređeniji i ljepši. Kako odmiče vrijeme, do jeseni možete povećati optimalni broj košenja.

Vodite računa da oštrica kosačice uvijek bude oštra, jer u suprotnom rezana trava će gubiti vodu i imaće otežanu fotosintezu. Ako na oštrici ostaje bijeli trag od košenja, znajte da je vrijeme za oštrenje.

Možda najveći problem prilikom košenja trave predstavljaju ivice gdje sa kosilicom ne možete prići. Da biste bili efikasni, savjetujemo upotrebu trimera za travu koji će vam znatno olakšati posao. Trimerom možete prići svim ivicama travnjakama, djelovima oko ograde i žardinjera...

Nakon što ste završili sa košenjem trave, slijedi redovno zalivanje. Vodite računa da ne pretjerate sa navodnjavanjem, a to praktikujte ujutro ili predveče. Uvijek birajte kvalitetno crijevo koje je otporno, fleksibilno i izdržljivo. Izuzetno zahvalna crijeva za upotrebu su troslajna koja su izrađena od visokokvalitetnih materijala unutar kojih je integrisana mrežica koja spriječava uvijanje crijeva i nastajanje čvorova.

Da biste sebi dodatno olakšali posao, a nastavili da vodite računa o travnjaku, praktično rješenje su sistemi za navodnjavanje. U bogatoj ponudi Okova pronađite za vas najpogodnije prskalice ili tajmere za navodnjavanje, koji će vam značajno uštedjeti vrijeme. Osim toga, travnjaci koji se na ovaj način zalivaju garantuju savršen izgled, a uštedjećete i na količini vode koju na ovaj način koristite za zalivanje.

Dodatni savjet je da travu koju ste pokosili, ne bacate već je iskoristite kao malč. To je vrsta „hranljive prostirke“ za biljke u dvorištu, koja pomaže da se zadrži vlažnost zemljišta, kao i da se zaštiti od pretjeranog zagrijavanja. Dovoljno je samo da određenu količinu pokošene trave stavite oko stabljike i pustite prirodi da učini svoje.

povezani proizvodi