proizvodi

Kako čistiti i održavati bazene

10.07.2017.

Voda u bazenu podložna je uticajima vremena i načinom negovog (ne)održavanja. U zavisnosti od opterećenja, vremenskih uslova, njegovog samog položaja, za bazen će trebati više ili manje hemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom zdravstvenom i higijenskom stanju za kupanje.

Slijedi par uputstava za čišćenje i održavanje:

  • Filtriranje vode

Prije korišćenja bazena potrebno je obavezno provjeriti filter. Prolaskom kroz filter, voda se prečišćava i u njemu ostavlja prljavštinu i različite propratne otpatke. Kod pješčanih filtera se preporučuje da provjerite pijesak zamijenite ga, ukoliko je potrebno. Kod filtera s filterskim ulošcima, uloške je potrebno povremeno očistiti, a ako su oštećeni, zamijeniti.

  • PH vrijednost vode

Ispravna pH vrijednost je jedan od najbitnijih faktora kod hemijskog sastava vode. Ova vrijednost se obično mjeri pomoću priručnog mjerača a podešava pomoću pH regulatora. Idealna vrijednost pH u bazenu treba da bude između 7.0 i 7.6. Pri toj vrijednosti voda ne uzrokuje nikakve iritacije niti taloženje kamenca, a efikasnost hemijskih proizvoda kojima tretirate bazensku vodu je optimirana.

  • Dezinfekcija

Dezinfekcijom se uništavaju mikroorganizmi koji se nalaze u bazenskoj vodi i osigurava se mikrobiološka ispravnost vode za kupanje. Hlor je još uvijek najefikasnije sredstvo za dezinfekciju. Preporučljivo je da se sadržaj hlora u vodi kreće između 0,3 - 0,6 mg slobodnog hlora po litri vode.

  • Alge

Vlasnici bazena se najčešće žale na alge. Alge, kao najjednostavniji biljni organizmi sve preduslove za rast i razvoj (voda, sunčeva svjetlost i toplota) nalaze upravo u bazenima. Smanjena cirkulacija dodatno utiče na pojavu algi. Nesmetan rast algi može zamutiti vodu u bazenu i učiniti je zelenom i neugodnog mirisa. Odgovarajući nivo slobodnog hlora spriječiće rast algi. Međutim, preporučuje se tzv. „šok tretman“ i korišćenje sredstava protiv algi.

  • Bistrenje

Tokom vremena u vodi se nakuplja veća količina mikročestica i drugih materija. Voda počinje da izgleda mutna, neprozirna i neugodna za kupanje. Slabiji i kraći rad filtera pogoduje pojavi zamućenja vode. Kako se radi o mikročesticama koje su premale da bi se sakupile filterom, potrebno ih je zgrušati. Flokacija spriječava i otklanja mutnost kod vode, čiji su uzroci elementi koji su toliko mali da bi se mogli filtrirati.