proizvodi

Kako da napravite kreativnu vertikalnu baštu

07.03.2017.

Popularnost vertikalnih bašta počela je da raste od prije nekoliko godina, a već danas su u svijetu hortikulture postale prava moda, što ne čudi ako se zna da ove bašte možete imati praktično u svakoj prostoriji, od hodnika i kuhinje, do kupatila i spavaće sobe. Idealno su rješenje i za dvorište, posebno ako nemate previše prostora na raspolaganju ili ako veći dio želite da ostavite za neke druge sadržaje. Dodatna prednost vertikalnih bašta je što ih uz kreativne ideje možete napraviti veoma lako i brzo, a mi vam predstavljamo samo nekoliko mogućih rješenja.

Vetrikalne bašte od gajbica ili kutija

Stare ili nove gajbice i kutije mogu biti odlično rješenje za vertikalne bašte, a sve što je potrebno je da ih dobro očistite, prefarbate po potrebi i pronađete idealno mesto za montiranje. Najčešće je to zid ili ograda, a da biste montirali svoje nove vertikalne bašte potrebno je izbušiti nekoliko rupa na odabranom mjestu i žicom ili ekserom (uz eventualnu upotrebu tiplova) pričvrstiti pripremljene gajbice.

Vertikalne bašte od saksija

Drugo zanimljivo rješenje podrazumijeva upotrebu saksija, a postupak i način montiranja je potpuno isti kao u prethodnom slučaju. Razlika je jedino u tome što je pre montiranja potrebno napraviti drvenu konstrukciju od paleta i pričvrstiti je za odabranu površinu. Drvena konstrukcija će ujedno doprinijeti atraktivnijem izgledu vertikalne bašte, a treba voditi računa da boje budu dobro usklađene.

Vertikalne bašte u kući

Za vertikalne bašte u kući potrebno je malo više truda i pažnje. Najpogodnije zidne konstrukcije uglavnom su police ili držači za saksije, koje je moguće samostalno napraviti, ali i kupiti ukoliko niste previše vješti ili raspoloženi za ručni rad.
Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru biljaka i najboljeg mjesta, jer loša selekcija može prouzrokovati više štete nego koristi. Stoga savjetujemo da birate biljke koje su najbolji prečišćivači vazduha u kući, jer je osnovni cilj da se obezbijedi svježina i čist vazduh u zatvorenom prostoru.

Ako još uvijek niste obezbijedili svoj zeleni kutak u domu, odaberite neko od ponuđenih rješenja i uživajte u ovim “živim zidovima” koji imaju nevjerovatnu moć da prenesu pozitivno raspoloženje, naročito posle hladne i sumorne zime. 

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).