proizvodi

Kako izabrati savršen tepih za dom?

07.02.2019.

Pažljivo odabranim detaljima, možete učiniti da vaš dom izgleda savršeno. Tepih je jedan od najsnažnijih dizajnerskih elemenata koji može upotpuniti enterijer i učiniti da vaš dom izgleda luksuzno, prefinjeno i originalno. Nikada ne izlazi iz mode, a atraktivnim modelom koji uopšte ne mora biti skup, možete potpuno promijeniti izgled prostorije.

Tepih je bitan i kao topla podloga, posebno kod podova prekrivenih keramičkim pločicama ili mermerom.

Kakav god stil da imate, možete pronaći nešto po vašoj mjeri. Možete ih birati spram dezena, boja, materijala i veličine.

Prilikom odabira savršenog tepiha, unaprijed provjerite kakav vam najbolje pristaje. Izmjerite površinu poda i na osnovu te mjere, tražite srazmjeran tepih koji ne valja da bude niti prevelik niti premali. Oblik se, prema nepisanom pravilu, bira u odnosu na oblik namještaja koji će se naći na tepihu. Tako da ako je sto okruglog oblika, savršeno će mu odgovarati okrugli tepih. Sa četvrtastim namještajem važi da će mu najbolje odgovarati onaj četvrtastog oblika.

Druga, jednako važna stavka, jeste materijal tepiha koji birate. Danas zaista postoji toliki broj vrsta materijala, da vam je možda i teško odlučiti se. Naš savjet je da razmislite koliko je frekventna prostorija u kojoj planirate da postavite tepih. U zavisnosti od toga da li je više frekventna, birajte sintetičke ili one od jute i sisala koji su prilično otporni na nečistoće. Čak su zahvalni za održavanje i ako imate kućnog ljubimca. Nešto tradicionalniji materijali, kao što su pamuk i vuna, čine atmosferu toplijom i nježnijom, ali su teži za održavanje.

U zavisnosti od toga u kom pravcu ste stilizovali vaš prostor, birajte tepih prikladnog dezena koji osim klasičnog izgleda, može biti minimalistički, kitnjast, savremen, orijentalan...

Možda je najteži zadatak kako izabrati pravu boju. Međutim, i ovdje se treba voditi pravilom „manje je više“. Boja tepiha treba da bude komplementarna sa bojom zidova, ali i garniture. Treba biti zaista vješt da nađete prigodan tepih sa različitim bojama, pa je najbolje da se posavjetujete sa prodavcima prilikom kupovine. Jednobojni tepisi će uvijek pružiti dozu elegancije, a i riješiće vas muke u slaganju različlitih boja, ukoliko ste neodlučni.

Svakako, trenutno najpopularniji su takozvani „čupavi“ tepisi koji prosto mogu da se uklope gdje god da ih stavite, bilo da se radi o dnevnom boravku, hodniku ili spavaćoj sobi.

U trendu su i šareni tepisi sa geometrijskim ili asimetričnim oblicima koji će definitivno privlačiti pogled na sebe, a savršeno se uklapaju u jednobojne prostorije tako što će „razbiti“ dosadu.

U dobar tepih uvijek je isplativo uložiti novca, jer će on krasiti vaš dom kao umjetničko djelo. Raznoliku ponuda tepiha možete vidjeti u svim Okov centrima širom Crne Gore, a dio ponude možete pogledati i na Okov webshopu.

povezani proizvodi