Kako napraviti stalak za vino

12.05.2017

Manjak prostora je česta pojava u kuhinjama, što otežava pronalaženje mjesta za skladištenje flaša sa vinom. Ovaj pametno dizajniran stalak je efikasno rješenje za taj problem. U zavisnosti od želja, potreba i raspoloživog prostora, možete ga montirati na stranici ormara ili na radnoj površini gdje će biti dekorativan detalj. Njegov neobičan dizajn se odlično uklapa i u modernim i u tradicionalnim kuhinjama.

Bićete iznenađeni činjenicom koliko je malo materijala je potrebno za njegovu izradu. Trebaće vam standardna PVC cijev koju ćete prilagoditi da ima oblik slova C. Ona će biti ležište flaša koje će se pričvrstiti za drveno postolje.

Potreban materijal:

  • 1 PVC cijev prečnika 110 mm
  • 1 drvena gredica od 44 mm, dužine  oko 1,8 metara
  • 10 šrafova od 16mm
  • Zavrtnji
  • Šmirgl papir granulacije 180
  • Boja u spreju po želji

Alat:

  • Bušilica
  • Ubodna testera
  • Metar i olovka

 

Uputstvo: 

Korak 1. Isijecite dasku

Potrebno je da zakrivljeni profil precizno nacrtate na dasci kako bi se plastična ležišta od cijevi besprijekorno uklopila u postolje. Za crtanje ovih krivina koristite isječeni dio cijevi.

Ubodnom testerom isijecite i prave i zakrivljene djelove oba drvena postolja. Dasku prethodno pričvrstite stegom za radnu površinu. Nakon sječenja ošmirglajte držače šmirgl papirom granulacije 180.

Korak 2. Isijecite cijev 

Koristeći ubodnu testeru sa čeličnim sječivom isijecite dio širine 60 mm cijelom dužinom cijevi. Razlog za korišćenje čeličnog sječiva je to što su njegovi zupci mali, pa će i rez biti precizniji.

Nakon što ste isjekli gornji dio cijevi, skratite cijev na parčiće dužine 200 mm koji će biti ležište flaša. Ošmirglajte ležišta šmirgl papirom granulacije 180.

Korak 3. Ofarbajte cijevi

Očistite cijevi krpom prije nego što ih ofarbate bojom u spreju (u 2 tanka sloja). Sačekajte da se prvi sloj osuši pa naprskajte drugi.

Korak 4. Pričvrstite cijevi na drveno postolje

Nakon što ste isjekli, ošmirglali i obojili ležišta za flaše, pričvrstite ih šrafovima za drveno postolje kroz rupe koje ste prethodno izbušili burgijom od 2 mm, kao što je prikazano na crtežu. Rupe treba da budu udaljene 20 mm od lijeve i desne ivice plastičnog ležišta.

Na kraju vam ostaje samo da u ležišta stavite flaše svojih omiljenih vrsta vina i uživate u izgledu stalka.