proizvodi

Kako popraviti perač pod pritiskom

12.04.2022.

Kvarovi su sastavni dio rada svakog uređaja i mašine, ako ih ne koristite po uputstvu i ne održavate ih velika je vjerovatnoća da će kvar doći jako brzo i da će postati sve učestaliji.

 

Da bi jedan perač pod pritiskom radio duži niz godina, bez obzira kog je kvaliteta i ko je proizvođač, on zahtijeva određene mjere održavanja, ako ne nakon svakog, onda nakon nekoliko korišćenja. Takođe, jako važno je da pročitate upustvo i da ga koristite tako da ne dođe do pregrijavanja ili kvarova na određenim djelovima.

 

Svjesni smo da svi to već znate u teoriji, ali vjerujemo da mnogi to ne primjenjuju u praksi, zato i dolazi do čestih kvarova. E sada, kada je već došlo do kvara i potrebni su vam određeni savjeti, pročitajte ostatak teksta i probajte da riješite vaš problem, prije odlaska u servis.

 

 

 

NAJČEŠĆI KVAROVI PERAČA POD PRITISKOM

 

Neadekvatno korišćenje i rukovanje peračem, nakon kratkog vremena može dovesti do prvih kvarova. Savjetujemo da se prije kupovine dobro informišete o modelima i proizvođačima perača pod pritiskom, i da shodno vašim zahtjevima i potrebama izaberete model koji će završiti posao koji želite.

 

Zašto je ovo važno? Ukoliko kupite model sa manjom snagom motora i manjim pritiskom, nećete moći da očistite recimo automobil koji je veoma zaprljan. U takvim situacijama najčešće dolazi do pregrijavanja nakon dugog korišćenja, jer se prljavština ne skida tako lako.

Da ne bi dolazilo do pregrijavanja, jeftiniji modeli za kućnu upotrebu imaju plastičnu pumpu i kućište i pod visokim temperaturama, izazvanim radom motora, dolazi do topljenja. Ukoliko vaš model ima plastičnu pumpu vodite računa da ne koristite perač u dugim intervalima, a ne preporučuje se ni svakodnevno korišćenje. Za takve potrebe postoje profesionalniji i kvalitetniji modeli.

 

Jako čest problem koji se javlja nakon određenog perioda je smanjen pritisak. Ima dosta razloga zašto se to dešava naročito kod jeftinijih modela, a mi ćemo vam sada navesti najčešće:

-       zaprljan filter koji čisti vodu iz vodovoda - potrebno je očistiti ga

-       savijeno ili uvrnuto crijevo, provjeriti kompletno crijevo i ispraviti djelove koji nisu u redu

-       curenje vode zbog neispravnih ventila - zamijeniti ventile i gumice koji puštaju vodu

-       istrošen pištolj - nakon dužeg korišćenja dođe do trošenja pištolja pa ga je potrebno zamijeniti novim

-       zapušen vodotok - provjeriti da li je u unutrašnjosti perača zapušen bilo koji dio kuda voda prolazi

-       nedovoljan ulazni protok vode - provjerite da li je dobar pritisak na vodovodu ili bilo kom drugom izvoru vode koji koristite.

 

Vodite računa da ne zaboravite perač kada je uključena opcija “stand by” a da pritom isključite vodu sa dovoda. U takvim situacijama perač se uključi automatski nakon nekog vremena, a budući da nema vode, takođe dolazi do topljenja plastičnih djelova.

 

Još jedan razlog zašto je važno pročitati i poštovati upustvo proizvođača, je to da biste znali koji šampon (sredstvo za čišćenje) da koristite. Koristite isključivo one koje su proizvođači preporučili, jer kupovinom neadekvatnog sredstva može doći do začepljenja dizne. Ukoliko ne znate sami da riješite ovaj problem, odnesite uređaj kod najbližeg servisera.

 

 

 

KAKO ODRŽAVATI PERAČ POD PRITISKOM?

 

Prije svega potrebno je pravilno koristiti perač da bi što duže trajao. To znači da, ako koristite neki poluprofesionalni i jeftiniji model sa plastičnom pumpom, ne koristite perač predugo i svakodnevno jer kao što smo naveli, može doći do topljenja plastičnih djelova. Savjetuje se i da ne prekidate često rad perača, takozvano “sjeckanje” mlaza vode u radu.

 

Kada završite sa korišćenjem, obavezno dobro provjerite da li ste pravilno spakovali crijevo i očistite filter. Takođe, prije svake upotrebe još jednom provjerite da li je crijevo lijepo namotano i provjerite da li je filter lijepo očišćen.

Kao i za svaki benzinski motor, tako je i kod modela perača na benzin potrebno održavanje motora koje obuhvata redovno dolivanje i zamjenu ulja. Savjetujemo da zamijenite i dosipate novo ulje nakon svake sezone.

 

 

 

KAKO FUNKCIONIŠE PERAČ POD PRITISKOM?

 

Sada kada znate koji su najčešći kvarovi i kako da održavate i vodite računa o mašini, objasnićemo vam kako uopšte funkcioniše perač pod pritiskom, da biste lakše sve razumjeli i shvatili zašto je to tako.

Generalno, perač pod pritiskom je jako jednostavna mašina, a cio proces rada izgleda ovako:

-       crijevom koje se prikači na česmu, voda prolazi kroz filter gdje se čisti od svih prljavština i dolazi do pumpe

-       sredstvo za čišćenje, koje sami sipate, iz posude kroz kratko crijevo takođe ide do pumpe

-       pumpa, koju pokreće električni ili benzinski motor, sjedinjuje sredstvo za čišćenje sa vodom

-       kroz dugačko crijevo voda dolazi do pištolja

-       raznim dodacima koji se kače na sam pištolj određujemo kakav će mlaz biti

 

 

 

KOJI PERAČ POD PRITISKOM KUPITI?

 

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga šta je vama potrebno. U tekstu smo objasnili šta mogu pružiti i koliko su upotrebljivi jeftiniji modeli, dok je sa prefesionalnim peračima potpuno drugačija priča.

 

Kada se kupuje perač pod pritiskom, najbitniji faktor je pritisak koji se mjeri u barima. Ako želite perač za povremenu kućnu upotrebu, sasvim je dovoljno kupiti model do 100 bara, sve preko toga su skuplji, profesionalni modeli. Obratite pažnju na vrijednost nominalnog pritiska, a ne maksimalnog, jer maksimalni pritisak vode kod aparata za pranje ne može da daje konstantnu vrijednost, za razliku od nominalne koja predstavlja prosječnu vrijednost rada uređaja.

 

Za povremeno korišćenje, možete uzeti model sa plastičnom pumpom, takvi modeli su dosta lakši ali i manjih dimenzija, za razliku od onih sa metalnom pumpom koji su dosta veći. Samim tim za takve profesionalne modele potrebno je više prostora za skladištenje, a rade na trofaznoj struji, tako da i to treba imati na umu.

Dužina i kvalitet crijeva pod pritiskom je bitan faktor. Razmislite koliko vam je metara dovoljno za vaše potrebe. Takođe, proverite da li model ima točkove jer će vam to omogućiti lakše prenošenje uređaja. A kada smo već kod prenošenja, dužina kabla za napajanje je sledeća stvar koju treba da provjerite.

 

I za kraj, bilo bi veoma korisno da se servis sa podrškom nalazi u vašoj blizini.

 

povezani proizvodi