Kako postaviti dekorativni kamen

13.06.2017

Potreban alat:

  • Libela, špahtla, posuda za miješanje lepka

Potrebno vrijeme:

  • Oko 60 minuta po kvadratu (zavisi od vrste i veličine kamena)

Potreban materijal:      

  • Dekorativni kamen, odgovarajući lijepak za dekorativni kamen

Dekorativni kamen je sve više prisutan u našim domovima. Pored lijepog i atraktivnog izgleda, kada biramo vrstu zidne obloge u obzir uzimamo i cijenu, pa pored prirodnog kamena danas se sve češće odlučujemo za imitaciju prirodnog kamena napravljenu od mljevenog kamena, gipsa ili keramike. Osim toga što su na prvi pogled ove imitacije kamena veoma slične pravom kamenu, njihova pristupačna cijena, lakoća postavljanja i uklanjanja kao i širok spektar boja, često su faktor odluke koji će prevagnuti baš ka korišćenju imitacije, a ne prirodnog kamena.

1.       Bez obzira da li kamen lijepite od poda do plafona ili samo na jednom dijelu zida veoma je važno da prvi red kamena postavite vodoravno kako bi slaganje sljedećih redova išlo bez problema. Početnu horizontalnu liniju možete odrediti pomoću libele.

2.       Za što veću preciznost, preporučuje se da obilježite linije na zidu između kojih treba lijepiti kamen. Osim toga, kamen nemojte lijepiti na mjestima gdje planirate da montirate police, zidni nosač za televizor ili zvučnike, već te djelove ostavite prazne kako bi predmeti koje montirate bili stabilno pričvršćeni za ravnu i čvrstu podlogu zida.

3.       Nakon što ste odabrali vrstu i boju kamena i kompatibilni lijepak, radovi mogu da krenu. Prije svega, potrebno je odraditi pripremu zida. Ukoliko se kamen lijepi na malter priprema nije potrebna, ali ako kamen lijepite na izgletovan i okrečen zid onda je potrebno zid prethodno "nagrebati" tako da lijepak može da se uhvati za malter. Dobro je da se prije nanošenja lijepka zid premaže podlogom (tzv. grundiranje).

4.       Tek poslije adekvatne pripreme možete sa sigurnišću da započnete posao. Nemojte zamiješati odjednom cijelu količinu lijepka kako se ne bi osušio prije nego što stignete da ga upotrijebite. Pripremljeni lijepak možete nanositi špahtlom u tankom sloju na zid i na svaku kamenu pločicu koju lijepite ili ga možete nanijeti na zid nazubljenom gletericom i na taj sloj lijepiti direktno kamene pločice. Prilikom lijepljenja sve vrijeme vodite računa da su redovi vodoravni i, po potrebi, korigujte.

Ovdje preciznost igra značajnu ulogu. Temeljan i posvećen rad garantuje i očekivano dobre rezultate. Kamene površine ukrasiće vaš prostor i učiniti ga elegantnijim, toplijim i urednijim.

U nastavku pogledajte video vezan za uređenje enterijera pomoću dekorativnog kamena.