Kako pravilno orezivati voćke za veću plodnost?

22.03.2019

Nije nužno da budete profesionalac u orezivanju voćaka, ali ukoliko slijedite par jednostavnih pravila, budite sigurni da ćete odraditi dobar posao u bašti. Sada kada je prošla zima, pravo je vrijeme da se posvetite njegovanju zelenila u dvorištu, te ih pripremiti za aktivni period vegetacije.  

Zimska rezidba se može vršiti i u februaru i u martu, zavisno od klimatskih uslova, a budući da su kod nas zime oštrije, za većinu voćaka je sada pravo vrijeme. Ljetnja rezidba se vrši prilično kasnije (rezidba na zeleno).

Voćke je najbolje orezivati neposredno prije nego što počnu da bubre, dakle u periodu mirovanja. Ovaj proces je izuzetno bitan kako biste povećali produktivnost i plodnost voćaka, poboljšali kvalitet ploda, ali i olakšali branje. Orezivanjem se održava optimalni odnos između rasta i plodnosti voćke.

Prilikom orezivanja, vodite računa da uklonite sve suve i oštećene grane, kao i one koje se ukrštaju. Krošnja mora da ima dovoljno svjetlosti kako bi svaka grana bila dovoljno osunčana, a samim tim i da bi plod sazreo. Krošnju je potrebno prorediti samo onoliko koliko je potrebno da mladice krenu pravilno da se razvijaju.

Način orezivanja se određuje i u skladu sa tim koliko je stablo staro. U prvoj godini je dovoljno da odstranite osušene i bolesne grane, kao i one koje su previše zbijene. Kad pravite rez, pravite ga par milimetara iznad pupoljka, blago ukoso suprotno od pupoljka.

U toku druge godine uklanjajte izdanke koji rastu na gore, dok se oni dugački koji nose plodove samo skraćuju. 

Postoji nepisano pravilo da više treba skratiti izdanke koji su slabi i tanki, a one koji su debeli i vrlo povijeni, treba manje skratiti. Ukoliko je vaša voćka nešto starija, onda starije grane na kojima je sazrijevalo dosta voća, treba odstraniti do mladog, horizontalnog izdanka. Uvidjećete da kako voćke stare, intezitet rezidbe postaje veći.

Da biste na najbolji način podstakli rast i formiranje pupoljaka, sve grane koje rastu u visinu treba posjeći na mjestu gdje se račvaju. Time ćete ojačati horizontalne grane, kao i one koje rastu prema spolja, budući da su to grane koje rađaju najviše plodova.

Morate voditi računa da grane ne budu predugačke, jer rizikujete da se polome usljed obimnog roda plodova. Zbog toga valja skratiti izdanke, na kojima su se formirali pupoljci, za jednu trećinu.

U periodu kada se formira kruna, treba ići na što slabiju rezidbu, a na jače povijanje grana, kako bi se ubrzao početak rađanja voćke. One voćke koje su zakržljale, treba jače rezati u cilju dobijanja bogatijeg ploda.

Za orezivanje biljnog svijeta uvijek treba koristiti oštar i dezinfikovan alat, kao što su makaze, šege i razne vrste noževa za orezivanje. Raznovrsnu i kvalitetnu ponudu Okova pogledajte u najbližem centru ili na Okov webshopu!

povezani proizvodi