proizvodi

Kako rade perači pod visokim pritiskom

19.04.2017.

Rad aparata za pranje pod visokim pritiskom je mnogo jednostavniji nego što djeluje ili što im ime zvuči. Čini ih samo pumpa za vodu koju pokreće motor i prateći djelovi. Voda se povlači sa regularnog izvora (česme), pumpa toj vodi daje ubrzanje i izbaca je kroz pištolj pod visokim pritiskom. Postoji više nastavaka koje je moguće postaviti na kraju crijeva kako bi prali različite predmete. Ali krenimo redom u proces rada perača.

Na slici iznad je prikazan osnovni princip rada ovih aparata u 5 koraka:

  1. Deterdžent za pranje dolazi iz boce kroz kratko crijevo u pumpu za vodu.
  2. Hladna voda sa česme ulazi kroz drugo crijevo, a usput prolazi kroz filter koji spriječava prljavštinu i druga strana tijela da se nađu u pumpi.
  3. Električni ili benzinski motor pokreće pumpu za vodu. Većinu perača manje snage pokreće električni motor i oni su sasvim dovoljni za kućnu upotrebu. Međutim, za profesionalnu upotrebu se često koriste perači sa benzinskim motorom koji imaju mnogo veću snagu. Perači koje pokreće gorivo su veoma pogodni ukoliko je potrebno prati na mjestima gdje je dovod struje otežan ili nemoguć.
  4. Pumpa uvlači vodu i deterdžent i velikom snagom ih izbaca u crijevo. One obično prave protok vode od 6 do 9 litara u minuti. Neki modeli aparata za pranje griju vodu na temperature od 50 do 70 °C.
  5. Crijevo u koje dolazi voda iz pumpe mora biti veoma izdržljivo. Obično su ojačana sa metalnom mrežom i dva ili više slojeva visoko otporne plastike. Uske mlaznice dovode do toga da se pritisak vodenog mlaza još više poveća. Perači na ovaj način ne samo da čiste mnogo efikasnije, već uštede i do 80% vode.

U našem asortimanu se nalaze najpoznatiji svjetski proizvođači aparata za pranje pod visokim pritiskom kao što su: LavorwashKärcherNilfiskDeWaltBlack&Decker. Kompletnu ponudu možete pogledati ovdje.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).