proizvodi

Kako se prave šare na travi fudbalskih terena

20.03.2016.

Sigurno ste se mnogo puta divili prekrasno uređenim travnjacima na fudbalskim terenima širom Evrope. Na boljim evropskim stadionima trava je perfektno pokošena u naizmjeničnim trakama ili krugovima tamnijih i svjetlijih tonova. A da li ste znali kako se taj efekat postiže? Ove šare nije komplikovano napraviti pa vam preporučujemo da to pokušate u svom dvorištu. 

Za ovaj proces, koji je poznat kao iscrtavanje trave, su vam dovoljne dvije sprave: kosačica i valjak za travu. Mnogi proizvođači danas proizvode traktorske kosačice koje imaju valjak za travu iza zadnjih točkova kako bi ovaj proces učinili lakšim. 

Šare na travi su zapravo tamnija i svjetlija nijansa zelene boje. One nastaju kao posledica savijanja trave valjkom u dva smjera. Trava koja je savijena u suprotnom smjeru od tačke gledanja će davati veći odsjaj dnevne ili vještačke svjetlosti pa će samim tim biti svjetlije boje. Trava koja je savijena u smjeru tačke gledanja će davati slabiji odsjaj pa će imati tamniju nijansu.

Na nekim stadionima se čak koriste i različite vrste trave po trakama kako bi se efekat šara još više istakao. Za kućnu upotrebu, preporučujemo samo da poprskate travu vodom nakon crtanja šara valjkom i to će ih sasvim dovoljno istaći.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).