Krovni prozori: unesite svjetlost u potkrovlje

08.05.2019

Da biste u vašem domu u potkrovlju imali dovoljno prirodne svjetlosti i svježine, najbolje rješenje se ogleda u postavljanju krovnih prozora. Oni su jedna vrsta luksuznih elemenata kuće, koji čine da potkrovlje ima čaroban pogled na prirodu ili grad.

Za jedinstven i potpuno drugačiji doživljaj u potkrovlju, treba da obratite pažnju na izbor krovnih prozora. U Okovu možete pronaći Altaterra, Dakota i Lož metalpres krovne prozore koji su napravljeni od najboljih materijala, a sinonimi su za dugotrajnost i kvalitet. Prije nego krenete u kupovinu krovnih prozora, evo sa kojim informacijama morate da se upoznate kako biste napravili najbolji izbor za vaš dom.

Prva i osnovna stvar od koje treba da pođete, jeste visina krova na koji planirate da montirate krovni prozor. U vezi sa optimalnom visinom na kojoj se ugrađuju krovni prozori, imamo one prozore sa donjim i sa gornjim upravljanjem. Krovni prozori sa donjim upravljanjem preporučuju se samo za visoke parapetne zidove od 130 do 150 cm iznad nivoa poda. Krovni prozori sa gornjim upravljanjem su savršeni za parapetne zidove do 130 cm iznad nivoa poda. Da ne biste ometali pristup ručke kod prozora sa donjim upravljenjem, preporučujemo vam da ostavite slobodan prostor ispod prozora – što znači da je bolje izbjegavati postavljanje namještaja ispod prozora. Kada su u pitanju prozori sa gornjim upravljanjem, oni omogućavaju da postavite sto ili garnituru ispod prozora i da istovremeno bez problema komforno otvarate prozor.

Kada birate veličinu prozora, u obzir uzmite nekoliko stavki: namjena i orijentacija prostorije, spoljno okruženje, vaši lični afiniteti i navike, kao i utisak koji želite da postignete u prostoru. U dnevnim boravcima i radnim površinama je uvijek potrebno više svjetlosti, što znači da će i površina prozora biti veća. Opšta preporuka je da zastakljene površine čine minimalno 10% podne površine određenog prostora.

Postoje brojni razlozi zbog čega je dnevna svjetlost toliko bitna za zdravlje čovjeka, a jedan od najpoznatijih je unos vitamina D koji se dobija izlaganjem suncu. Zbog toga je jako važno da u vašem životom prostoru, u kojem provodite najviše vremena, obezbijedite dovoljnu količinu svjetlosti. Postavljanjem krovnih prozora iz kolekcije Hive proizvođača Altaterra, u vašoj prostoriji ćete omogućiti 10% više dnevne svjetlosti nego sa bilo kojim prozorima drugih proizvođača. HIVE kolekcija je serija centralnih okretnih krovnih prozora sa elegantnom ručkom koja omogućava pasivnu ventilaciju u dva različita sekundarna položaja zaključavanja. Prozori se mogu instalirati u nagibu krova od 15 do 90 stepeni.

Savjetujemo da vodite računa i o unutrašnjem materijalu krovnog prozora, pošto je to vrlo važno za održavanje i dugotrajnost prozora. Drveni krovni prozori proizvođača Dakota daće prostoriji u potkrovlju prirodan izgled, a lakiranje će biti neophodno na svake tri, četiri godine. Ukoliko se u prostorijama nalazi visoki nivo vlažnosti vazduha, onda se ne preporučuje montiranje drvenih krovnih prozora.

Kod montaže krovnog prozora važno je ostaviti dovoljno veliki otvor za prozor i termo i hidroizolaciju oko prozora, treba voditi računa o pozicioniranju prozora, o izboru prave opšivke koja odgovara krovnom pokrivaču. U slučaju izbora Dakotinih krovnih prozora koji se nalaze u ponudi Okova, opšivke dolaze u kompletu sa prozorima.

Za koji god izbor da se odlučite, pravilno održavanje prozora je neophodno kako bi vam dugo i na najbolji mogući način služili, a time ćete i produžiti vijek trajanja krovnim prozorima. Osim u prodavnicama Okova širom Crne Gore, dio ponude možete vidjeti i na webshopu.

povezani proizvodi