NAJLAKŠA TEHNIKA: Farbanje jaja dekupažom

25.04.2019

Jedan od najljepših i najradosnijih običaja vezan za Vaskrs, jeste farbanje jaja. U tome posebno vole da učestvuju djeca, a domaćice koje farbaju jaja imaju priliku da ispolje svoju kreativnu stranu.

Osim tradicionalnog farbanja jaja lukovinom ili bojama, mi vam ovaj put predlažemo da oprobate najlakšu, a možda i najljepšu tehniku farbanja jaja! Radi se o dekupaž tehnici, a sve što vam je potrebno (pored skuvanih jaja) jesu salvete sa motivima, četkica, makaze i bjelance.

Osim što je laka i ne toliko zahtjevna tehnika, dekupaž spada u jeftinije načine kako da spremni dočekate Vaskrs. Farbanje jaja dekupažom zapravo predstavlja ukrašavanje već skuvanih jaja, a vi proizvoljno možete iskoristiti i boje za farbanje jaja ukoliko želite da pojačate šarenoliki efekat.

Na početku skuvajte jaja i sačekajte da se ohlade. U međuvremenu možete u posebnoj zdjelici odvojiti bjelance od žumanca i to bjelance dobro umutiti mikserom ili mutilicom. Pripremite četkicu za rad kojom ćete nanositi bjelance na skuvano jaje. Bitno je da četkica bude meka kako bi se lako raznosilo bjelance.

Ukoliko imate salvete sa više slojeva, odvojite samo onaj sloj na kojem se nalazi određeni motiv koji želite da nanesete na jaje. Zatim ga makazama izrežite i stavite na jaje. Polako počnite da ga premazujete četkicom (koja je prethodno umočena u razmućeno bjelance) sa jednog kraja na drugi, vodeći računa o pregibima. Ukoliko imate manje motive, stvaraće se manji pregibi koje možete poravnati četkicom ili prstima. U slučaju da nanosite veće motive, biće malo teže da poravnate pregibe, ali uz malo strpljenja i prakse, sve je moguće.

Nakon što ste ukrasili jaja dekupaž tehnikom, ostavite ih da se osuše, po mogućnosti na nekoj rešetkastoj površini.

Veliki izbor salveta sa raznim motivima možete pronaći u svim Okov prodavnicama, a dio ponude možete vidjeti i na Okov webshopu.

povezani proizvodi