proizvodi

Napravite jednostavan stočić za kafu od paleta

10.05.2017.

Samostalna izrada namještaja od paleta postala je veoma popularna u posljednje vrijeme. Pristupačnost i brojne mogućnosti iskorišćavanja zasigurno su tome doprinijeli, ali najveća prednost paleta je prilagodljivost svakom enterijeru. Osim činjenice da vam ne oduzima previše vremena jer se pravi jako brzo, ovaj multifunkcionalan namještaj možete prilagoditi sopstvenim željama i ukrasiti ga različitim bojama i dezenima.

Kroz uputstvo koje slijedi dajemo vam ideju kako da napravite jednostavan, moderan i unikatan stočić za dnevni boravak od samo jedne palete.

Uputstvo i instrukcije:

Mjesta na kojima možete da potražite palete su stovarišta građevinskog materijala ili radionice koje proizvode namještaj pa čak same palete (bukove ili hrastove). Polovne najčešće prodaju po nižim cijenama ili poklanjaju. Najkvalitetnijim se smatraju tzv. „Euro“ palete, izrađene po evropskim standardima.

Potreban materijal:

 • Jedna drvena paleta
 • Farba za drvo u željenim nijansama
 • Šperploča
 • Ekseri
 • Električna bušilica i šrafovi
 • 4 točkića sa držačima
 • Četka za farbu

Postupak izrade:

 1.  Važno je da paletu, prije svega, dobro osušite a naročito ako ste je nabavili polovnu i vlažnu.
 2. Potom je neophodno da paletu dobro išmirglate kako biste uklonili neravnine i dobili glatku površinu. Prilikom šmirglanja preporučljivo je najprije koristititi grubu šmirglu sa oznakom 100, pa zatim poravnati finom šmirglom sa oznakom 180. 

 3. Veće neravnine možete popuniti gitom za drvo, ali u tom slučaju obavezno sačekajte nekoliko sati, kako bi se git sasušio, a vi kasnije mogli lijepo da izravnate površinu.

 4. Na donji dio palete pričvrstite točkiće ekserima odgovarajuće veličine, a za to će vam najbolje poslužiti električna bušilica i odgovarajući šrafovi.

 5. Opciono, na dnu palete možete ušrafiti i šperploču, kako biste dobili i praktični dodatak za odlaganje knjiga.

Na kraju uživajte uz kafu ponosno posmatrajući svojih ruku djelo.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).