proizvodi

Napravite originalnu saksiju od starog peškira

01.07.2017.

Iako generalno volimo da dekorišemo dom, ukrašavanje dvorišta biljkama i zelenilom nam nekako pričinjava najveće zadovoljstvo. Činjenica je da se u današnje vrijeme mogu kupiti saksije različitih vrsta i oblika, ali ona koju napravite sami biće jedinstvena i unikatna i samim tim će vam postati još draža. U nastavku saznajte kako da napravite saksiju od starog peškira i betona.

Ova saksija se vrlo jednostavna i lako pravi. Potrebno vam je:

  • beton
  • stari peškir
  • kanta
  • voda
  • štap za miješanje betona

Savjetujemo vam da tokom rada nosite gumene rukavice, jer beton može naškoditi vašoj koži.

1. Prvi korak je miješanje betonske smjese. To treba učiniti prema uputstvu koje je ispisano na pakovanju koje ste kupili. Uzmite veću kantu, sipajte beton i dodajte vodu u skladu sa uputstvima, istovremeno miješajući smjesu tako da postane glatka.

2. Potom, uzmite stari peškir i postavite ga na kantu koju ste okrenuli naopako. Provjerite dužinu vašeg peškira prije nego što krenete u rad sa betonom – njegovi ćoškovi bi trebalo da prekriju kantu i da dodiruju zemlju, ali svakako ne treba pretjerivati. Ukoliko smatrate da je previše dugačak, jednostavno odrežite i prilagodite dio koji vam djeluje kao višak.

3. Kada ste završili sa mjerenjem peškira, stavite ga u kantu s betonom i namočite svaki njegov dio. Kada završite taj dio posla, ponovo ga vratite na kantu okrenutu naopako i postavite ga u željeni oblik. Obratite pažnju da dio peškira koji stoji na dnu kante bude ravan, kako bi saksiji omogućio stabilnost.

Ostavite da se suši na kanti do dva dana. Kada je sasvim suv, skinite ga s kante i probušite dvije rupe na dnu, koje će služiti za dreniranje zemlje. Možete ih obojiti i ukrasiti po želji bojama za beton.

Na kraju, ostaje da posadite u novu saksiju cvijeće po želji i uživajte u rezultatima ovog mini poduhvata.