proizvodi

Napravite pomoćni, prenosivi frižider - hladnjak

05.06.2017.

 

Napolju postaje sve toplije, a potreba za hladnim napicima sve veća. Sa druge strane, svi volimo da uživamo u hladovini uz veću količinu omiljenih, osvježavajućih napitaka nadohvat ruke. 

Slijedi kratko upustvo kako da napravite pomoćni frižider koji će garantovati da će vaše piće ostati hladno, i na najvećim vrućinama. Ujedno, ovo je ekološki proizvod koji ne šteti okolini a ujedno štedi električnu energiju i funkcioniše svuda gdje nema vlage.

Ovaj ,,ćup u čupu'' hladnjak, ili popularnije ,,Zee'', korišćen je još u starom Egiptu a usavršio ga je profesor Mohammed Bah Abba. Radi na principu ,,isparavajućeg hlađenja'' i veoma lako se pravi.

Sve što vam je neophodno za ovaj eksperiment je: 

  • dvije zemljane saksije za cvijeće (jedna veća i jedna manja)
  • pijesak
  • voda
  • krpa/tkanina dovoljno velika da pokrije gornji dio veće saksije
  • vrijeme koje vam je potrebno za izradu ovakvog frižidera (sa pripremljenim sastojcima) je 15- 20 minuta

Postupak izrade prenosivog frižidera:

1. Uzmite veću saksiju i u nju ubacite 1- 2 šake vlažnog pijeska. Saksije obično imaju rupu na dnu, pa ćete je (u ovom slučaju) začepiti. Pritisnite pijesak tako da se formira krug na dnu. Potrudute se da ga, što je moguće više, izravnate, jer će to biti postolje za manju saksiju. Neka vam mjera za pijesak bude manja saksija. Postavite je u središnji dio veće i vidite da li su se izjednačile po visini. Kada im se visine poklope počnite pažljivo i ravnomjerno da popunjavate pijeskom prazninu između dvije saksije. Dok pijeskom punite jednu stranu, drugu ispunite starim novinama, tako ćete izbjeći grebanje i nejednako postavljene saksije. Preporučujemo da sve ovo odradite kružnom tehnikom, tj. tehnikom spirale, od dna ka vrhu ravnomjerno ubacujte pijesak (šaku po šaku) oko manje saksije. 

2. Kada ste napunili prostor između saksija do vrha, prstima napravite mali kanal unutar oboda veće saksije. Na red dolazi zalivanje. Krenite da sipate vodu, iz bokala ili crijeva, u kanal ravnomerno oko manje saksije. Sipajte lagano, da pijesak može da upije. Posle prvog zalivanja pijesak će potonuti pa slobodno dodajite još. Pokušajte da zalivate što je više moguće.

3. Vaš frižider je skoro spreman. Još je ostalo da ga pokrijete mokrom krpom ili peškirom i sačekate nekih sat vremena, nakon toga spreman je za upotrebu.

4. Opciono, možete napraviti i ,,rezervoar vlage'' tako što ćete jedan kraj krpe ubaciti u neku posudu sa vodom. Vlaga iz pijeska se prenosi na saksije i isparava u dodiru sa toplotom - suncem. Svaki molekul vode koji ispari sa sobom će ponijeti i dio toplote, te tako za određeni vremenski period učiniti piće veoma hladnim.

Nadamo se da ćete se upustiti u konstruisanje ovog neobičnog rješenja i da ćete biti zadovoljni efektom.