proizvodi

Napravite savršenu pinjatu za svoje mališane

12.05.2017.

Ona je omiljena među najmlađom populacijom i figura bez koje se, u posljednje vrijeme, ne može zamisliti rođendanska zabava – naravno, riječ je o atraktivnoj pinjati.

Šta je pinjata?

Pinjata predstavlja igračku napravljenu od papirne smjese, dekorisanu ukrasnim ili krep papirom i ispunjenu slatkišima i konfetama. Tokom slavlja, pinjata se udara ukrašenim štapom, sve dok sadržaj ne ispadne iz nje, što mališani nestrpljivo očekuju. Najpopularnije pinjate su one u oblicima junaka iz crtanih filmova, srca, kugle ili nekog drugog oblika koji se dopada djeci. Jedino ograničenje za oblik i izgled pinjate je vaša mašta.

Pinjata vodi porijeklo iz Kine, odakle ju je čuveni Marko Polo prenio u Evropu, ali se tradicija pinjate vezuje za Meksiko, jer je tamo najpopularnija.

Kako izgleda igra sa pinjatom?

Svaka dobro napravljena pinjata treba da ima svoj kanap kojim se pričvrsti da visi sa plafona ili nekog drugog visokog mjesta. Učesnici se poređaju i počinju da udaraju pinjatu. Pobjednik je onaj kojem pinjata pukne i kada iz nje poispadaju svi slatkiši.

Kako se pravi pinjata?

Za izradu pinjate potreban vam je sljedeći materijal:

  • krep papir (u željenim bojama, koji ćete izrezati na trake širine 3 cm)
  • novinski papir, koji ćete takođe izrezati na trake
  • balon (koji će biti osnova vaše pinjate)
  • drvofiks (ili mješavina brašna i vode ukoliko više preferirate)
  • nož ili skalper (za isijecanje rupe na pinjati kako biste je napunili)
  • kanap
  • tračice, i šareni papir, sve po potrebi u zavisnosti šta želite napraviti

1.       Za početak naduvajte veći balon, pažljivo smotajte gumu balona i preko nje prilijepite papirnu traku.

2.       Napravite smješu brašna, vode i drvofiksa. Smješa treba da bude gusta kao tijesto za palačinke.

3.       Isijecite trake od novinskog papira, umačite ih u lijepak - smješu i slažite po površini balona tako da prekrijete čitav balon.

4.       Zavežite kanap na početak balona, pobrinite se da kanap ostane nezalijepljen kada ga prekrijete novinskim papirom. Na balon je potrebno poslagati više slojeva novinskih traka, kako bi cijela pinjata bila čvršća.

5.       Sve dodatne elemente za pinjatu možete isjeći od kartona i dodavati kako  biste dobili željeni oblik. Kada se lijepak skroz osušio, probušite balon.  Rupu iz koje ste izvukli balon prikrićete kartonskim “šiljkom” – prislonite šiljak, precrtaje ga na pinjatu.

6.       Površinu koju ste nacrtali isijecite kako biste dobili rupu. Iz rupe izvucite balon.

7.       Ponovo napravite još jednu rupu, i ponovite gore navedeni proces (isijecite površinu koju ima vaš “šiljak”). Provucite kanap kao na slici:

8.       Kroz rupu ubacite sve što ste planirali da se pronađe u vašoj pinjati: razne slatkiše, bonbone, konfete i ostale sitnice. Potom, rupu prilijepite papirnom trakom.

9.   Došao je red na ukrašavanje. Isecite trake od šarenog krep-papira praveći rese. Na vrh trake nanesite lijepak za papir. Lijepljenje ponavljajte sve dok ne dođete do vrha pinjate. 

10. Obložite trakicama cijelu pinjatu i zabava može da počne!

Inspiraciju za oblike možete pronaći na sljedećim slikama: