Obogatite izgled doma odabirom pravog lustera

14.02.2019

Uređenje doma je avantura u koju kada se upustite, nema izlaza. Uvijek se rađaju nove ideje, a time raste i želja da vaš dom bude još ljepši. Jedan od najuticajnijih faktora jeste svakako rasvjeta, pa je odabir pravih lustera nešto na šta morate posebno obratiti pažnju.

Dobro dizajniran luster je stvar koja će se prva zapaziti u  vašem domu, te u njega posebno vrijedi uložiti novac, ali i vrijeme za planiranje.

U zavisnosti od toga kakvu rasvjetu birate, možete povećati ili smanjiti prostor. Uvijek je pametno imati makar jedan efektan luster koji može staviti snažan pečat na kompletan ambijent.

Još prilikom postavljanja električnih instalacija u domu, treba imati na umu gdje bi se nalazio luster. Osim estetske funkcije, oni treba da budu i funkcionalni što znači da ga uvijek treba pozicionirati iznad sredine stola ili neke druge centralne površine kao što je krevet u spavaćoj sobi.

Ne zaboravite veličinu sobe u kojoj ćete postaviti luster. U manjim sobama nikako ne smijete staviti prejako svjetlo, jer bi došlo do „zagušenja“ prostorije. Takođe, u spavaćim sobama nije poželjno da sijalica bude prejaka, već treba da doprinese opuštajućoj atmosferi. Svjetlo treba da bude prijatno i da umjereno obasjava čitavu prostoriju.

Bilo da se radi o trpezariji ili dnevnom boravku, na odabir lustera ili visilice svakako mogu uticati veličina i oblik stola iznad kojeg će se naći. Preporuka je da iznad stolova okruglog ili ovalnog oblika birate i takve lustere. Obli lusteri mogu odlično izgledati i iznad stolova pravougaonog oblika. Nad stolovima sa ivicama, najbolje će se uklapati onaj koji je pravougaonog ili oblika kvadrata. Na taj način se stvara uravnotežen izgled prostora. Ako je sto nešto duži, onda se savjetuje da umjesto jednog velikog postavite dva manja, kako biste postigli bolji efekt.

Ne morate se uvijek držati standardnih okvira, već se možete poigrati i sa raznim oblicima, nepravilnim i asimetričnim, ali i postavljanjem rasvjete na drugačiju visinu od očekivane. Samo vodite računa da nikad ne blokirate prolaz ili ometate ostale elemente.

Ako želite da stvorite nešto intimniju atmosferu u prostoriji, možete birati lustere popularnog naziva „bubanj“ ili „lanterna“ koji su zatvoreni sa svih strana pa daju prigušeno svjetlost. Otvoreniji luster, jasno je, otkriva mnogo više svjetlosti pa je idealan za one djelove doma u kojima je bitna prozračnost.

Nemojte odustajati od lustera i visilica iako imate kosi krov. I za to postoji rješenje, a nalazi se u lusterima sa fleksibilnim lancima ili kablovima koji su izuzetno praktični.

Ako vašem domu fali malo elegancije, jednostavno ćete i to riješiti. Trik se krije u lusterima sa kristalima koji mogu imati srebrni ili zlatni odsjaj i na taj način unijeti dašak glamura u vaš kutak.

Kada je minimalistički trend u pitanju, držite se rasvjete jednostavnih linija i dezena, napravljenih uglavnom od metala u sivim bojama ili od stakla.

Da li ćete izabrati luster od metalnih, drvenih, staklenih, plastičnih ili nekih drugih elemenata, isključivo je stvar vašeg ukusa i toga šta time želite da postignete. U današnjem vremenu, izuzetno je popularan industrijski stil, ali ni to vas ne ograničava da i sami ne pomiješate različite stilove sa mjerom.

Ne zaboravite da je uvijek najisplativije ulagati u dom, jer je to mjesto u kojem živite.

Bogatu ponudu lustera i visilica možete pogledati u svim Okov centrima širom Crne Gore, ali i na webshopu Okova.

povezani proizvodi