proizvodi

Odabir prave posteljine

01.11.2019.

Spavaća soba bi trebala biti vaša zona opuštanja sa predivno namještenim krevetom kao centralnim detaljem u sobi. Taj osjećaj možete stvoriti odabirom kvalitetne posteljine. Zamišljate li sobu u boho stilu, želite li jednostavni bijeli saten kojeg možete kombinovati sa svim ili ste više mornarski raspoloženi?

Gustoća tkanja

Što je veća gustoća tkanja, to će posteljina biti mekša. Posteljina sa nižom gustoćom tkanja će biti tanja i sklonija oštećenjima, pa je kupovina skuplje posteljine zapravo dugoročna ušteda. Gustoća tkanja se mjeri u broju niti po kvadratnom metru i, naravno – što više niti to bolje.

Vrsta tkanine

Posteljina može biti napravljena od pamuka, lana, flanela, svile ili satena. Mnoge od ovih tkanina miješaju se sa sintetičkim tkaninama kako bi bile dugotrajnije. Međutim, što je tkanina čistija u ovom smislu, posteljina je udobnija, tj. što manje sintetike to bolje. Sintentika zadržavaju vodu i znoj, a mogu i iritirati osjetljivu kožu. Takve tkanine lako upiju prljavštinu, koju je kasnije teško očistiti. Za svilu kažu da je odličan izbor za posteljinu jer nije podložna za sakupljanje grinja. Stopostotni pamuk obično je najbolji (i najpopularniji) izbor, i izbor koji i mi zagovaramo. Pamuk je mekan, dugotrajan i prozračan. Osim toga, upija vlagu, dobro reguliše temperaturu, i jednostavan je za održavanje.

Materijal prema periodu godine

Pamučne niti mogu se tkati na bezbroj načina, no najčešći pamučni materijali su pamučno platno i flanel, saten i krep:

·         Pamučno platno, klasičan je izbor, a radi se o snažnoj i dugotrajnoj tkanini, pogotovo kada izaberete kvalitetno platno proizvođača kojem vjerujete.

·         Flanel je uglavnom zimska tkanina, a radi se tek o 'običnom' pamučnom platnu s debljim nitima.

·         Saten tkanina je visokog kvaliteta, mekana i glatka na dodir. Uvijek tražite saten s visokim TC (thread count tj. broj niti).

·         Krep je lagani materijal popularan zbog svoje namjerne 'zgužvanosti' koja ne zahtjeva peglanje.

·         Dizajn posteljina mogu biti elegantni, moderni, mladalački, diskretni, jednobojni, mogu imati igru materijala, tekstura ili ukrasa poput poruba, kombinacija tekstila i slično. Boja i dizajn snažno mogu uticati na ljudsko raspoloženje, tako da je poželjno kod kupovine razmišljati i o tome.
Na primjer, tamnije posteljine poželjnije su u velikim spavaćim sobama koje imaju svjetlije zidove, kao i u slučajevima kada želite postići skupu eleganciju.
Bijelu posteljinu dobro je kombinovati u spavaćim sobama koje imaju intenzivne tamne detalje. Takva posteljina djeluje svježe i pomaže vam da se opustite i naspavate. Osjećaj mira i udobnosti daje i zelena boja.

povezani proizvodi