proizvodi

Odlični trikovi za brzo čišćenje pegle

15.11.2019.

Pegla sa zalihama kamenca može oštetiti odjeću, ostaviti na njima fleke, ili jednostavno neće biti u stanju da ih valjano ispegla.

Osim kamenca, čest problem su i ostaci zagorele tkanine i druge nečistoće koje se skupljaju na ploči. Sve one čine peglanje napornim, umanjuju efikasnost i funkcionalnost pegle i skraćuju joj životni vijek. Da biste spriječili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah posle upotrebe, dok je pegla još vruća, ispraznite vodu.

Kamenac:

Isključite peglu iz struje, i napravite smjesu od jednake razmjere sirćeta i soli. Napunite ovom tečnošću ¾ rezervoara pegle i lagano protresite par minuta. Potom, pritiskajući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar. Posle toga par puta napunite rezervoar destilovanom vodom i ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje. Nikada nemojte koristiti oštre predmete za čišćenje pegle kao što je žičani sunđer ili nož, jer ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

Načini za uklanjanje tvrdokornih mrlja i naslaga na ploči:

·         Peglu ćete lako očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na ploču i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite vlažnom krpom. Pasta će djelovati kao abrazivno sredstvo.

·         Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.

·         Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.

·         Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti. U tom slučaju koristite pastu za čišćenje i na kraju ploču istrljajte sodom bikarbonom.

·         Zalijepljenu tkaninu na ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.

·         Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte, so će se usitniti a pegla očistiti bez ikakvih posledica.

povezani proizvodi