proizvodi

Prednosti korištenja nosača za bicikla

11.04.2019.

Dolaskom proljeća i toplijih dana, sve češće razmišljamo o rekreaciji na otvorenom. Jedan od najpopularnijih vidova rekreacije je svakako biciklizam.

Vožnja bicikla u prirodi postaje sve popularnija u odnosu na vožnju bicikla kroz grad ili park. Osim što je sigurnije voziti u prirodi nego kroz gradske gužve, daleko je zdravije budući da nećete udisati izduvne gasove automobila, već čisti kiseonik.

Ipak, da biste došli do tih prelijepih planinskih, brdskih ili drugih predjela van grada, potrebno vam je određeno prevozno sredstvo. Samo automobil nije dovoljan, posebno ukoliko idete na vožnju u paru ili sa više osoba. Da biste se riješili nepotrebnih muka rastavljanja bicikla i obaranja sjedišta automobila, praktično rješenje su nosači za bicikla.

U zavisnosti od karoserije automobila, možete birati između tri različita tipa nosača. Najzastupljeniji i najpovoljniji su krovni nosači koji se lako montiraju, a mogu poslužiti i za postavljanje kofera ili nekih drugih rekvizita. Krovni nosači ne smetaju prilikom otvaranja prtljažnika, ne skrivaju tablice i vidokrug, ali morate se kretati ograničenom brzinom zbog jačine vjetra.

Druga vrsta nosača za bicikla je ona koja se montira na zadnja vrata automobila i koja je pogodna ukoliko imate veći broj bicikala. Popularan su izbor kod vlasnika manjih automobila, jer im ne smeta produžetak gepeka. Naravno, morate više koristiti retrovizore sa strane, budući da vam je vidik u pozadini zaklonjen.

Najbrži način postavljanja nosača za biciklo je na kuku. Osim toga, ova vrsta nosača je izuzetno stabilna i sigurna, a imate i mogućnost otvaranja gepeka bez pomjeranja bicikala.

Kod odabira nosača nije dovoljno da samo gledate njihovu cijenu, već u obzir morate uzeti i vrstu automobila na kojem ćete ga montirati. Postavljanjem bicikala sa bilo koje strane automobila, značajno mu mijenjate oblik, a samim tim onda morate prilagoditi i način vožnje. Kvalitet nosača je jako bitan, jer od stabilnosti zavisi koliko ćete imati sigurnu vožnju. Zbog toga uvijek birajte provjerene i sertifikovane proizvođače.

Ne smijete zanemariti ni težinu bicikala koje planirate nositi, jer nosači imaju ograničeno opterećenje i sve preko toga je rizik za sigurnost. Naša preporuka je da se prilikom odabira nosača za biciklo posavjetujete sa trgovcem koji će vam preporučiti najbolju opciju. Ponudu nosača za bickla pogledajte u najbližem Okovu ili na webshopu.

Nakon što odaberete prave nosače, ostaje da okupite ekipu i prvog slobodnog i sunčanog dana da pođete na izlet i vožnju bicikala kroz prirodu.

povezani proizvodi