proizvodi

Problemi sa nanošenjem boje na površinama

29.10.2019.

Problemi na obojenim površinama su obično posledica loše pripreme, nanošenje neodgovarajuće vrste boje, nanošenje nove boje preko stare, kao i postojanje vlage. Generalno, jedini lijek je skidanje boje i ponovno farbanje.

Tretiranje vlage

Kao posledica velike razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature u prostoriji koja se zagrijava, dolazi do kondenzacije. Topli vazduh se naglo hladi i dolazi do rošenja na površini zida, a potom i do pojave buđi. Osim ružnog izgleda zidova, suvišna vlaga u prostorijama i buđ kao njena posledica je izuzetno opasna po zdravlje ljudi , naročito djece. Vlažni djelovi zida treba najprije da se tretiraju specijalnim podlogama protiv vlage, ili farbanjem prvog sloja masnom farbom. Na tržištu postoje i različiti elastični i gumirani vodootporni premazi namijenjeni različitim vrstama vlage.

 Mjehurići od boje

Na farbanim drvenim površinama katkad se pojavljuju mjehuri od boje. Ako probušite mjehurić i pojavi se voda, znate da je u pitanju vlaga. Ostružite boju i ponovo prefarbajte kada se drvo prosuši. Ponekad se desi da vazduh bude zarobljen ispod obojenih površina drveta koje ima zrnastu teksturu. U tom slučaju ostružite farbu i izravnajte teksturu epoksidnim kitom za drvo, koji se širi i skuplja zajedno sa drvetom. Takođe možete ponovo da obojite tu površinu mikroporoznom akrilnom bojom.

 Boja se ljušti

Boja će se oljuštiti sa površine koja je već bila sklona ljuštenju, ili ako je bojena neodgovarajućom vrstom boje. Nakon što ostružete boju oštrom špatlom, ošmirglajte površinu brusnim papirom srednje granulacije. Nakon toga operite zid pre nego što ga prefarbate.

 Boja se sliva

Boja se sliva duž zida ako nanesete preveliku količinu boje. Ovu boju možete jednostavno da skinete četkom. Ako je već osušena, ošmirglajte je brusnim papirom fine granulacije sve dok površina ne postane glatka. Zatim je očistite od prašine vlažnom krpom i pažljivo prefarbajte novim slojem boje.

povezani proizvodi