Restauracija starog namještaja

07.08.2019

Farbanje je odličan način da udahnete život starom komadu drvenog namještaja. Sam proces farbanja je relativno jednostavan i sve što je potrebno je nekoliko osnovnih alatki, slobodno vrijeme i kreativnost. Dobra stvar je što drveni komad namještaja možete prefarbati u bilo koju boju i prilagoditi ga enterijeru.

Priprema

1. Pripremite prostor za rad, postavite odgovarajuću podlogu na kojoj ćete farbati (celofan, platno, šatorsko krilo,..) i pobrinite se da prostorija bude provjetrena. Prije početka farbanja, obavezno stavite masku za lice i rukavice.

2. Ispunite sve pukotine i neravnine koristeći kit za drvo. Kit koristite samo na oštećenim djelovima drveta. Pomoću špatule sastružite višak ukoliko ga ima i ostavite kit da se osuši.

4. Šmirglanjem ili brusilicom je neophodno skinuti zaštitni lak koji je na površini. Tako će se prajmer (podloga) bolje vezati za drvo. Djelove na koje ste naneli kit za drvo obavezno šmirglajte dok površina ne bude glatka.

5. Uklonite piljevinu nakon šmirglanja. Nježno prebrišite komad namještaja čistom krpom kako bi se uklonili ostaci prašine.

 

Nanošenje prajmera i farbanje drveta

1. Ako želite da vaša boja traje dugo i da bude ravnomjerno nanešena na drvo, obavezno je da prije farbanja nanesete prajmer. Ne morate ravnomjerno nanijeti prajmer, bitnije je da njime prekrijete sve djelove koje ćete farbati. Kada to odradite, spremni ste za farbanje drveta.

2. Ako želite da komad nameštaja izgleda starinski, možete preskočiti prajmer, ali postoji rizik da će se boja brzo oljuštiti. Ukoliko, sa druge strane, želite efektan komad namještaja, možete upotrijebiti akrilne boje za drvo.

3. Kada se prajmer osuši, površinu glačajte sa finom šmirglom. Ovako će se boja još bolje vezati za prajmer. Dobro obrišite prašinu i piljevinu nastalu šmirglanjem prije nego počnete sa farbanjem drveta.

4. Valjkom ugrubo pređite preko svih površina, zatim četkom obuhvatite djelove koje valjak nije mogao da dohvati, kao što su ivice i ćoškovi.

5. Većina profesionalaca smatra da prajmer i jedan sloj farbe nisu dovoljni za zadovoljavajuće rezultate. Sačekajte da se prvi sloj boje osuši (najbolje preko noći), a onda nanesite još jedan sloj.

5. Ukoliko želite da dodatno zaštitite drvenu površinu, nanesite lak za drvo kada se boja u potpunosti osuši. Ovo će zaštititi drvo od oštećenja i grebanja, a daće mu i blagi sjaj.

povezani proizvodi