Savjeti za postavljanje tapeta

10.06.2017

Najpraktičniji i najbrži način da vašim zidovima date novu, svježiju i ljepšu notu jeste da se nalijepe tapete. Na tržištu su dostupni zaista prekrasni modeli koji u potpunosti mogu da uljepšaju i oplemene vaš životni prostor.

Da bi lijepljenje bilo uspješno i tapete nalijepljene tačno (gotovo nevidljivo) uz rubove, preporučuje se da ovaj posao radite uz još nečiju pomoć.

Prije nego pripremite gotovo, kupljeno ljepilo za tapete (treba mu dodati samo vodu i izmiješati), tapete morate skrojiti tačno po mjeri zidova. Postarajte se da su vam najljepši i najbolji komadi predviđeni za najveće površine koje su ujedno i najviše izložene pogledima. Manje pazite na mjestima koje skriva namještaj, mjesta ispod prozora i slično.

Ako ste već prije na zidovima imali tapete, potrebno je da ih uklonite jer se nikada ne lijepi tapeta na tapetu. Navlažite zidove i skinite stare tapeta pomoću špahtle. Ako su zidovi oštećeni, puni pukotina i rubova, najprije zatvorite pukotine namazima gipsa i izravnajte neravnine. Površina zidova mora da bude glatka, suva i bez oštećenja za potput efekat.

Alat za lijepljenje tapeta podrazumijeva:

Tok postavljanja tapeta:

1.       Pripremite zid za postavljanje tapete: očistite ga i ošmirglajte neventualne neravnine. Lepljenje tapeta je najbolje početi od strane zida koji je bliži izvoru svjetlosti. Odmjerite i obiljležite olovkom širinu prve tapete od kraja zida (širine tapeta se kreću oko 52 cm). Takođe izmjerite visinu zida.

2.       Isijecite prvu dužinu tapete na stolu ili ravnoj površini za sječenje. Na dužinu visine zida dodajte oko 1 cm kako bi izbjegli greške i u završnoj obradi pravilno odsjekli višak tapete na krajevima.

3.       Tapetu sijecite uz pomoć skalpela.

4.       Lijepak za tapetu razmutite prema uputstvu proizvođača. Na zid lijepak nanesite valjkom na veće površine i četkom na uglove i ivice.

5.       Izvucite viskom vertikalnu liniju kao pravac postavljanja tapeta ili koristite laser za izvlačenje vertikala na predhodno obilježenom mjestu ivice prve dužine tapete. Veoma je bitno da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sljedeće trake tapeta slijede početnu.

6.       Postavite prvu rolnu na zid i gumenim valjkom poravnajte tapetu kako bi izvukli višak vazduha iza tapete.

7.       Sljedeću traku tapete isijecite u istoj dužini samo ako je tapeta bez uklapanja. Ukoliko tapeta ima dezen, prije sječenja  postavite tapetu uz već zalijepljenu traku i odsijecite dio tapete koji predstavlja višak zbog uklapanja dezena. Nakon toga isijecite tapetu na potrebnu dužinu. Naravno, ostavite 1-2 cm više na oba kraja tapete zbog mogućnosti greške.

8.       Nanosite lijepak na zid i nastavite sa postavljanjem rolni pažljivo uklapajući šaru. Pored valjka za nanošenje lijepka na ivice i ćoškove obavezno koristite četku.

9.       Prilikom postavljanja rolni obratite pažnju da se ivice dvije rolne ne preklapaju, ali ni da postoji razmak između njih. Ivice moraju biti tačno naslonjene jedna pored druge ili će u suprotnom zid izgledati neuredno.

10.   Na zidu tapetu ravnate pomoću gumene špahtle ili vlažne krpe. Ivice trake uz traku pritisnite malim plastičnim valjkom. Važno je da istisnete sav vazduh koji se eventualno zaržao iza tapete. Ukoliko se na sastavima pojavi višak ljepila odmah ga odstranite vlažnim sunđerom.

11.   Višak uz plafon odsijecite skalpelom koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir. Prilikom sječenja skalpel postavite pod što manjim uglom kako ne bi došlo do cijepanja tapete.

Na kraju sve izgleda ovako:

Gdje naći najbolju ponudu tapeta?

Ponudu iz asortimana tapeta, alata i ljepila za postavljanje tapeta možete pogledati u svim Okov centrima, kao i na webshopu Okova.

povezani proizvodi