proizvodi

Šta je bolje: kada ili tuš kabina?

18.03.2019.

Kupatilo u svakom domu je mjesto u kom imamo najintimnije trenutke, te je vrlo važno da bude uređeno u skladu sa našim potrebama.

Mnogi su često u dilemi da li da u kupatilu postave kadu ili tuš kabinu. Ipak, sve nas najčešće određuje površina prostorije te u skladu sa tim biramo kupatilsku galanteriju. Kolika god da je površina kupatila, ukoliko na savršen način planirate pozicioniranje elemenata, imaćete dovoljno prostora za sve šta vam je potrebno. Jasno je da manjim kupatilima najbolje pristaju tuš kabine, dok u onim prostranijim ima mjesta i za kadu.

Najbolje je kada ne morate da birate između kade i tuš kabine, već možete u kupatilu da postavite i jedno i drugo, ali često zbog prostornih ograničenja moramo da biramo jednu od opcija.

Nešto šta treba obavezno imati na umu jesu potrebe i svakodnevne navike, a ne samo veličina prostora. Dakle, u zavisnosti od vašeg načina života i onoga u čemu uživate, biraćete ili kadu ili tuš kabinu za vaše kupatilo.

Ukoliko živite malo bržim tempom života, onda je za vas svakako bolje rješenje tuš kabina. Kakvog će oblika biti i koje veličine, isključivo zavisi od toga šta vam dozvoljava prostor. Tuš kabine mogu biti kružnog, polukružnog i kvadratnog oblika. Danas u ponudi postoje i različite dimenzije, tako da ćete sigurno lako pronaći onu koja najbolje odgovara vašem kupatilu. Nakon trenda postavljanja tuš kade od akrila ili livenog mramora, sada su opet u modi pločice za pod od tuš kabine.

Dizajn tuš kabine možete birati i u pogledu vrata koja mogu biti staklena, od kaljenog stakla ili pleksiglasa. Vrata mogu biti sa krilima ili klizna, ali u tom slučaju morate posebno voditi računa o održavanju kliznog mehanizma. Naravno, možete koristiti i zavjese za tuš kabine, ali budite spremni na to da će voda uvijek biti i van površine kabine.

Ukoliko se odlučite za tuš kabinu, znajte da ćete imati manje ugođaja nego što pruža kada. Ipak, vaše trenutke stajanja ispod tuša možete učiniti ljepšim postavljanjem tzv. kišnog raspršivača koji pruža zaista jedinstven osjećaj. Osim što je tuširanje u tuš kabini praktičnije, takođe je i ekonomičnije, jer se utroši manja količina vode. Ipak, zahtjevnija je za održavanje, jer se buđ obično pojavljuje u ćoškovima i fugama. Kako tuš kabina zauzima veću površinu vertikalno, onda je i veća površina koju je nužno čistiti, a posebno se pripremite na borbu protiv kamenca ukoliko birate staklena vrata.

Zbog jednostavnijeg načina ulaženja u tuš kabinu, praktičnije su za korištenje od strane starijih osoba ili onih koji imaju otežano kretanje. Walk-in tuševi su sve popularniji i kod njih ne postoji tuš kada, već je podna površina u kupatilu jedinstvena, a prema slivniku se pravi blagi nagib. U ovim slučajevima se savjetuje da je postavljeno podno grijanje, kako bi bilo prijatnije za kupanje, ali i kako bi se pod brže osušio.

Sa druge strane, ukoliko ste u mogućnosti da više vremena posvetite sebi i trenucima u kupatilu, onda je postavljanje kade prava stvar za uživanje. Naravno, podrazumijeva se da u kupatilu postoji dovoljno prostora za smještanje kade. Da biste na pravi način uživali, obavezno se savjetuje korištenje mirišljavih soli i posebnih namjenskih kupki od kojih ćete praviti i sapunicu. Na ovaj način možete u svom domu sami sebi pružati ugođaj kao boravak u spa centru ili banji. Još ukoliko izaberete kadu koja ima masažere, onda ćete vjerovatno poželjeti da satima budete u kupatilu.

Ako je vaše kupatilo izuzetno prostrano, možete se odlučiti za slobodnostojeću kadu ili pak, đakuzi, dok u manjim kupatilima bolje je postavljati ugradne kade, koje su i pristupačnijih cijena. Razvojem tehnologije, sada možete naći i ugradne kade sa masažerima. Ugradne kade možete naknadno ograditi pločicama ili čak napraviti pozidak na kojem ćete moći da sjedite ili odlažete stvari.

Posebno ukoliko u vašoj kući ima mališana (ili ih planirate u budućnosti), kade su najbolje rješenje koje će pokazati svoju punu praktičnost, ali i trenutke sjajne zabave za najmlađe.

Uvijek se trudite da birate što bolji materijal kade kako bi vam duže trajala, a mi vam preporučujemo keramičku, od livenog željeza ili čak emajliranu livenoželjeznu kadu, koja je lakša za održavanje.

Ako ne možete da se odlučite šta biste prije izabrali, postoji rješenje i za to – tuš i kada u jednom! U pitanju je kada kod koje je jedan dio zastakljen kao kod tuš kabine. Na ovaj način stičete mogućnost da koristite i kadu, ali i tuš kabinu. U ovim slučajevima se obično ugrađuju kade koje nisu jednakog oblika, već imaju uži i širi dio koji se može bolje uklopiti u ugao kupatila.

A kakvu ponudu tuš kabina, kada i tuš kada ima Okov, pogledajte u najbližem centru ili na Okov webshopu!

povezani proizvodi