Sve što treba da znate o izboru roštilja

25.04.2019

Počnite na vrijeme da planirate slobodne dane, a tradicionalno druženje za Prvi maj obilježava se roštiljanjem, uz porodicu i društvo.

Naravno da  roštiljanje nije predviđeno samo za prvomajske praznike, ali tada svi otvaraju sezonu grilovanja, te bi bio red da se ovog puta dobro pripremite! Nije u pitanju nikakva nauka, a sve što vam je potrebno je: pravi roštilj, kvalitetno meso, vatra i par korisnih savjeta.

Kako izabrati odgovarajući roštilj?

Na samom početku morate odlučiti da li kupujete roštilj na ugalj (ćumur), plin ili struju. Prilikom odabira vodite se time koliko često i za koliko ljudi planirate da roštiljate, kao i šta ćete tačno staviti na roštilj.

Ukoliko planirate čestu upotrebu roštilja, a nemate puno vremena na raspolaganju za pripremu, onda je izbor za vas roštilj na plin. Idealan je za brzu pripremu jela. Sa druge strane, ako vam ne fali vremena, a uz to vam je gušt cijeli proces nalaganja vatre, odlučite se za roštilj na ćumur. Vrijeme koje će proći u pripremi nećete ni osjetiti budući da se uz vatru najbolja druženja.

U ponudi se nalaze i električni roštilji koje osim u kući, takođe možete koristiti i u dvorištu ili bilo gdje dokle seže produžni kabal. Vrlo su praktični za upotrebu, a i sa ovom vrstom roštilja nema puno čekanja.

Za sve one koji ne vole da ostavljaju nered za sobom ili prosto žele super brzo rješenje – roštilj za jednokratnu upotrebu dolazi kao spas. Samo vam je potreban upaljač ili šibica i roštilj je spreman za upotrebu. Nakon što ste završili sa pečenjem, roštilj bacite u smeće i završili ste sa čišćenjem.

Kad smo već kod čišćenja, ako koristite roštilje „na duže staze“ savjetujemo vam upotrebu posebnih četki za čišćenje. Pravilnim i redovnim održavanjem, roštilj će vam dugo i dobro služiti.

Bilo da roštiljate meso ili povrće, bez pravog alata, teško da će sve proći glatko i bez muke. Zato vam preporučujemo da birate namjenske setove za roštiljanje koji uključuju hvataljke, viljuške, lopatice i drugi koristan pribor.

Ako planirate da uglavnom pečete manje komade mesa, roštilj na ćumur od 47 cm ili plinski roštilj sa jednim do dva gorionika sasvim je dovoljan. Za sve preko toga, za sočno i dobro ispečeno meso roštilj na ćumur od 57 cm ili plinski roštilj sa tri gorionika.

Dodatni savjet je da ukoliko baš želite onaj pravi ukus dimljenog roštiljskog mesa, onda svakako treba da izaberete roštilj sa poklopcem. On će omogućiti da meso zadrži ukus, a biće ravnomjerno pečeno sa svake strane.

Na vama je da izaberete, u skladu sa vašim ukusom i potrebama, kakav tačno roštilj želite, a u Okovu ćete pronaći raznoliku ponudu roštilja na ćumur i plin, električnih roštilja, onih od inoksa, gusane kao i raznu prateću opremu za roštiljanje. Osim u Okov prodavnicama, dio ponude možete naći i na Okov webshopu.

Budite spremni za praznike i provedite slobodne trenutke na najbolji mogući način!

povezani proizvodi