Sve što treba da znate o švajcarskom nožu

19.06.2017

Švajcarski nož, poznatiji i kao džepni nožić, predstavlja praktični alat namijenjen za svakodnevnu upotrebu. Ukoliko još uvijek nijeste nabavili svoj primjerak koji ćete držati u automobilu, tašni ili ‘pak u džepu, pravi je trenutak da to učinite.

Švajcarski nož prvobitno je bio namijenjen vojnicima, a tek kasnije postaje popularan i među civilima. Svi djelovi ovog noža praktično su spakovani tako da ne mogu da vas povrijede. Nož je izrađen od nerđajućeg čelika sa karkterističnim koricama bordo boje.

Švajcarac Karl Elsner je patentirao nož pod zaštićenim imenom Victorinox®Original Swiss Army Knife. Za ovaj nož i dan-danas se daje doživotna garancija za kvalitet. Postoje mnogobrojne kopije, ali se onaj pravi prepoznaje po pravoj koži, švajcarskom krstu i ugraviranim nazivom na velikom sječivu.

Bar jednom ste se našli u situaciji da vam nedostaje nož, otvarač, čačkalica, pinceta, turpija, kliješta ili lupa. Današnja proizvodnja švajcarskih noževa ima više različitih serija, tako da uz malo veću cijenu od one standardne, sebi možete priuštiti sve te, naizgled, sitnice, koja su spakovane u pravu malu mašinu za preživljavanje.

Pogledajte video sa detaljima o višestrukoj primjeni ovog korisnog alata.