Trikovi za zalivanje sobnog bilja

11.10.2019

Kada planiramo putovanje jedna od glavnih briga je šta će biti sa stvarima koje ostavljamo u domu, a naročito biljkama kojima je potrebna stalna njega.

Ako ne želite nikoga da opterećujete zalivanjem cvijeća dok ste odsutni, možete sve sami da uradite prije odlaska. Najvažnije je da nekoliko sati prije odlaska obilno zalijete cvijece. Nijedna biljka ne može da opstane bez svetlosti, pa stoga prvo grupišite biljke u jednoj prostoriji koja je osvijetljena prirodnom svjetlošću najmanje šest sati dnevno.

predlažemo jednostavna i jeftina rešenja koja će pomoći da biljke prežive vaše odsustvo.

 

1.      Nađite stari poslužavnik i poređajte sloj kamenja u njega. Sipajte vodu da prekrije kamenčiće i poređajte saksije sa izbušenim dnom na poslužavnik.

 

 

2. Druga varijanta je da u svaku saksiju s biljkom zabodete grlić izvrnute flaše napunjene vodom. Prethodno izbušite rupe na čepu boce kako bi voda postepeno zalivala biljku.

 

3. Mokar peškir

 

Postavite peškir u kadu ili u sudoperu i natopite ga vodom. Zatim poređajte saksije. Biljke će lagano crpeti vodu iz peškira kroz rupice na dnu saksija.

 

4. Stare novine

 

Ako ne želite da žrtvujete novi, sudoperu ili poslužavnik možete obložiti natopljenim novinama.

 

5. Kanap ili krpa

Jedan od načina da se biljke "same" zalivaju je pomoću pamučnih traka. Napunite posudu vodom i postavite je blizu saksije, tako da bude malo izdignuta u odnosu na nju. U sud stavite jedan kraj kanapa ili stare krpe (koje ste prethodno isekli na trake i uvili), a drugi zakopajte u saksiju. Pamuk će lako upiti vodu i sprovoditi je do vaših biljaka.