proizvodi

Uljepšajte frižider uz pomoć efekt sprejeva i tapeta!

16.01.2019.

U svakoj kuhinji se nalazi frižider koji nakon par godina upotrebe izgubi sjaj, pojave se mrlje ili ogrebotine. Ukoliko želite da osvježite izgled kuhinje, a da pritom ne potrošite puno novca, otkrićemo vam par sjajnih ideja!

Jedan od aktuelnih trendova u uređenju kuhinja jesu svakako frižideri u bojama. Bilo da su jednobojni ili sa neobičnim dezenima, ovakvim frižiderom ćete svakako uljepšati kuhinju. Njihova površina je glatka i jako pogodna za bojenje i lijepljenje tapeta.

Ukoliko se odlučite da frižider bojite, onda vam preporučujemo korištenje efekt sprejeva.

Efekt sprej daje predmetu originalan izgled nekog prirodnog materijala. Tako se mogu postići razni efekti: zlata, bakra, hroma, granita, antracita pa čak i fluorescentnosti. Nanosi se na materijalima od: drveta, metala, keramike, stakla, kamena, kartona, stiropora i plastike koja se može bojiti. S obzirom na to da ovi sprejevi daju samo efekat, ne i zaštitu podloge, poželjno je da se prije njegovog korišćenja nanese jedan sloj bezbojnog laka. 

Postupak nanošenja efekt spreja

Na samom početku rada treba se pobrinuti da podloga bude čista i suva. Zatim nanesite prajmer u spreju preko površine koju želite da farbate i sačekajte 1 h da se osuši. Prije nanošenja efekt spreja dobro protresite bocu u trajanju do 2 minuta. Sprej je potrebno nanositi sa udaljenosti od 25 - 30 cm u nekoliko slojeva. Vrijeme sušenja će zavisiti od temperature i vlažnosti vazduha u prostoriji u kojoj farbate kao i debljine sloja koji nanosite. U najvećem broju slučajeva, nakon 15 minuta površina će biti suva na dodir. Zapremina spreja od 400 ml biće dovoljna za pokrivanje površine od 1.25 m² do 1.75 m².

Ukoliko je vaš izbor nanošenje tapeta na frižider, izaberite željeni dezen i boju i krenite sa lijepljenjem.

Postupak nanošenja tapeta

Izmjerite frižider i mjeru prenestite na širinu tapete, pa je isijeceite, što precizije. Skinite drške sa frižidera pa ga dobro naprskajte vodom. Odlijepite tapetu od zašitnog sloja samo 10-ak cm od početka, pa što preciznije zalijepite uz gornju ivicu frižidera. Krpom gurajte vazduh i vodu koji su se našli ispod tapete usmjeravajući ih ka spoljašnjim ivicama. Tako postepeno odljepljujte tapetu od zaštitnog sloja i lijepite je na površinu frižidera.

Voda je tu da obezbijedi dovoljno vremena da prije nego što lijepak uhvati površinu frižidera, možete da izbacite mjehuriće vazduha i dobijete savršen izgled.

Sav potreban alat za postavljanje tapeta, zaštitne trake, kao i razne dezene tapeta i efekt sprejeve možete naći u Okov radnjama, a dio ponude možete vidjeti i na Okov webshopu.