(VIDEO) Akumulatorske bušilice

19.03.2016

Bilo da se povremeno bavite kućnim popravkama, redovno sprovodite 'uradi sam' projekte ili se profesionalno bavite nekim zanatom, akumulatorska bušilica je osnovni alat kojeg treba da ima svaka radionica. Glavna prednost koju nam one nude je mobilnost. U sebi sadrže bateriju određenog kapaciteta koja nam omogućava da obavljamo radove i na mjestima gdje nema dovoda struje. Na tržištu postoji široka ponuda ovog alata sa različitim karakteristikama. U ovom tekstu ćemo detaljnije govoriti o funkcionalnostima aku bušilicama, kao i o stvarima na koje treba da obratite pažnju prilikom njihove kupovine.

Snaga aku bušilice zavisi od napona njene baterije izražene u Voltima. U zavisnosti od posla koji namjeravate da obavljate odaberite i određenu snagu aku bušilice – za obično zavijanje šarafa biće vam dovoljan napon baterije od 3,6 V do 9 V, ukoliko želite da bušite u drvetu onda razmotrite modele od 10.8 V do 14,4 V. Bušenje u betonu će zahtjevati napon baterije od 18 Volti pa na više. 

Kao što samo ime kaže ove bušilice imaju akumulator tj. bateriju koju je neophodno periodično dopunjavati. Zato je vrlo bitno da prilikom kupovine aku bušilica obratite pažnju na kapacitet baterije izražen u Amper-časovima jer taj podatak ukazuje na to koliko dugo će vas napunjena baterija služiti. Poželjno je da imate i rezervnu bateriju kako ne bi morali da prekidate svoj posao dok se glavna baterija puni. 

Takođe je bitno da obratite pažnju i na vrstu baterije koju bušilica ima. Do prije nekoliko godina na tržištu su bile uglavnom zastupljene nikl-kadmijumske baterije koje su pokazivale neke manjkavosti. Prije svega one su teške i gabaritne, manje efikasne i kraćeg životnog vijeka. Zbog toga profesionalnim majstorima nisu odgovarale i rješenje je nađeno u novoj – litijum-jonskoj tehnologiji koja je danas najzastupljenija. Međutim, za hobi upotrebu bušilice sa nikl-kadmijumskom baterijom su sasvim prihvatljive, posebno ako imamo u vidu da su njihove cijene znatno niže od bušilica sa litijum-jonskom baterijom. 

Aku bušilice imaju široko područje upotrebe - od običnog zavijanja/odvijanja šarafa do bušenja u čvrstim materijalima poput čelika i betona. Zato svi modeli imaju opciju podešavanja maksimalnog obrtnog momenta kako bi ga prilagođavali različitim poslovima koje obavljamo (slika ispod). Ukoliko podesimo previsok obrtni moment za obično zavijanje/odvijanje može doći do oštećenja glave šarafa koji nakon toga postaje neupotrebljiv.

Kako bi sa istim alatom mogli i odvijati i zavijati šarafe sve aku bušilice imaju opciju promjene smjera kretanja, koji se postiže jednostavnim pritiskom na dugme pozicionirano odmah iznad prekidača.

Kao i kod električnih modela, okretanjem prstena na glavi bušilice podešava se prečnik prihvata burgije. Ukoliko želite da odvijanjete šarafe poželjno je da imate magnetni nastavak - nosač bitova. Nekada je potrebno odvijati na nezgodnim i teško pristupačnim mjestima, a za te svrhe se proizvode posebni nastavci. Jedan od takvih je i nastavak za bušenje pod pravim uglom.

Većina modela na tržištu ima i neke dodatne opcije, poput radnog svijetla ili svjetlosnog prikaza kapaciteta baterije. Najnoviji modeli se proizvode sa motorima bez četkica, što im daje veću snagu, izdržljivost i duži životni vijek.

Svi Okov centri nude veoma širok izbor modela akumulatorskih bušilica, a dio ponude možete pogledati ovdje.

Sledeći snimak prikazuje način upotrebe i karakteristike akumulatorskih bušilica.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).