proizvodi

(VIDEO) HTZ oprema

22.12.2016.

Prilikom izgradnje stambenih objekata lica koja rade na gradilištu bi trebala da posjeduju HTZ opremu. Na taj način će biti zaštićeni od eventualnih povreda na radu.

Zaštitna radna oprema odnosi se na sve ono što može da zaštiti radnika na poslu od povreda i infekcija. Kod nas se i danas za zaštitnu opremu koristi pojam HTZ – skraćeno od „higijensko-tehnička zaštita“, kako se ta oprema zvala po JUS-u, odnosno jugoslovenskom standardu.

Zaštitna odjeća i obuća su najviše korišćeni elementi HTZ opreme. Osnovno je da oprema bude lagana za nošenje, a da istovremeno pruža radniku sigurnost, zaštitu i udobnost. Možemo je kategorizovati prema području tijela koje je zaštićeno, vrsti opasnosti i prema vrsti obuće koja se koristi na radnom mjestu. Tako, nošenje specijalizovanih čizama može smanjiti opasnost od povreda i pružiti više vrsta zaštite na gradilištu. Čelična kapica i čelični uložak u obući štite nogu radnika od drobljenja i lomova. Nepropusna guma štiti tijelo od vode i štetnih hemikalija, a električna otpornost služi za zaštitu od strujnog udara.

Pored ovih opasnosti na raznim poslovima postoji i opasnost od biološkog otpada, toplote, visokog napona i sl. Respiratori služe za zaštitu pluća radnika od dima i zagađenog vazduha. Rukavice sprečavaju probleme sa kožom, poput kontaktnog dermatitisa, raka kože i drugih ozljeda i infekcija.

Svakog dana u svijetu se na poslu dogodi bezbroj povreda očiju. Zaštitne naočare štite od prskanja hemikalija u oko, prašine, varenja i slično, pa ih je preporučljivo uvijek nositi sa sobom. U zaštitnu opremu još spadaju i zaštitne slušalice, štitnici za uši, prsluci i drugo.

Svrha zaštite na radu je da se stvore sigurni radni uslovi kako bi se smanjile povrede, profesionalne bolesti i nezgode radnika. Osim što će poslužiti zaštiti zdravlja i života, ne treba zaboraviti da u krajnjem HTZ oprema povećava produktivnost radnika.

Ako želite da saznate više o značaju korišćenja zaštitne opreme, pogledajte video koji smo vam pripremili:

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).