(VIDEO) Kako postaviti žičanu ogradu

14.10.2016

Vaše imanje može izgledati još ljepše ako ga „zaodjenete“ lijepom i kvalitetnom ogradom, a koja je uz to i funkcionalna. A tek što je lijep osjećaj kad pogledate tu ogradu, ponosni što ste je postavili sami... Prilično je jednostavno to uraditi, samo pratite instrukcije i neće biti problema!

Prvo, da vas malo upoznamo sa ogradama. Postoje dvije vrste ograda: punktovane (za niže predjele, gdje nema velikih oscilacija i razlika u konfiguraciji terena) i pletene (za visočije predjele, jer podnose oscilacije i razlike). Obično su 25 m dužine, a visina im se kreće od 1 do 1,50 ili 1,70 metara.

Ono što predstavlja kičmu ograde su stubovi. Njih možete postaviti na dva načina:

  • da ih fiksirate na coklu koju imate oko imanja
  • da ih direktno postavite u zemlju i zabetonirate

U prvom slučaju stubovi ne moraju biti puno visočiji od ograde, možda par centimetara, a kada se postavljaju u zemlju razlika mora biti najmanje 50 cm.

Postavimo stubove na razmaku od 2 do 2,50 m. Zatim, fiksiramo žicu na 3 visine: samo dno, sredinu i na vrh stuba.

Da bi žica bila zategnuta koristi se zatezač. Na jedan kraj zatezača se stavlja žica, pričvršćuje se za stub i ostaje tako fiksirana. Istu tu žicu provučemo kroz drugu stranu zatezača i ona dolazi do njegovog centralnog dijela, pokretne osovine koja na sredini ima rupu i za koju zavežemo žicu. Posebnim ključem četvrtkom okrećemo osovinu i zatežemo žicu.

Kad smo zategli sva 3 nivoa žice za nju pričvršćujemo mrežu. U tom slučaju koristimo žicu debljine 1,3 mm ili 1,6 mm.

Treba obratiti pažnju da u radu, prilikom korišćenja alata, ne skinemo plastificirani sloj koji štiti metal od raznih spoljnih uticaja, što može dovesti do deformisanja ograde i potrebe da se radi na njenom dodatnom obezbjeđivanju.

Široku ponudu ograda i kapija, kao i ostalih srodnih proivoda, možete pogledati ovdje.

Da vam sve bude još jasnije, pogledajte video koji smo vam pripremili:

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).