(VIDEO) Kako se koristi ubodna testera

22.01.2016

Ubodna testera je široko rasprostranjen alat koji koristimo za brzo i precizno sječenje raznih materijala. Ona predstavlja odličan izbor za rezanje krivina, kompleksnih oblika i rupa. Najčešće je koriste stolari i limari, ali zbog njene praktičnosti sve češće se upotrebljava u "uradi sam" projektima. U nastavku ćemo vidjeti kako se ona koristi i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ovog alata.

Kod najvećeg broja modela, prekidač za pokretanje ubodne testere se nalazi na samoj ručki. Odmah pored obično se nalazi dugme "lock", koje omogućava da ne morate držati prekidač svo vrijeme dok koristite ovaj alat. Mnogi modeli imaju opciju podešavanja brzine kretanja noža, a to je veoma poželjna mogućnost kod rada sa osjetljivim materijalima. Neke ubodne šege emituju laserski snop i time vas pravolinijski vode po materijalu što rezanje čini lakšim.

Preporučujemo da na samom početku list testere udaljite 5 mm od materijala koji režete, zatim uključite šegu i polako krenete sa rezanjem. Na ovaj način šega će postići punu brzinu kada dodirne površinu, pa će samim tim rezanje biti lakše. Nemojte previše pritiskati ili gurati testeru - pustite da njen motor i list odrade čitav posao bez vaše snage. Ukoliko želite da izrežete rupu na nekom materijalu, najbolje je da površinu prvo probušite bušilicom, pa nakon što napravite dovoljno prostora za list nastavite rezanje sa ubodnom testerom.

Prilikom kupovine ubodne testere potrebno je da obratite pažnju na sledeće stvari:

  • list testere - razlikuju se u zavisnosti od toga da li želite da režete drvo, metal, aluminijum, keramiku ili slično. Dalje, u zavisnosti od debljine i tvrdoće materijala, birate i odgovarajuću veličinu lista. Tako se, na primjer, listovi sa većim brojem sitnijih zubaca koriste za poprečno rezanje masivnog drveta, dok se listovi sa krupnijim zubcima koriste za uzdužno rezanje drveta.
  • snaga testere - zavisi od debljine i jačine materijala koji namjeravate da režete. Što je materijal deblji i čvršći, to će vam biti potrebna veća snaga alata. Ukoliko namjeravate da ubodnu testeru koristite često, onda vam preporučujemo da izbor svedete na profesionalne brendove kao što su DeWalt, Hitachi ili Bosch
  • dodatne mogućnosti - sve ubodne šege u principu rade na isti način. Međutim, neki modeli vam daju mogućnost rezanja pod uglom do 45°, lasersku navigaciju ili nastavak za usisivač koji će kupiti prašinu sa materijala koji obrađujete. 

Svi Okov centri imaju veliki izbor ubodnih testera i prateće opreme, a dio asortimana možete pogledati ovdje.

Praktičnu primjenu ubodnih testera smo prikazali na sledećem snimku.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).