proizvodi

(VIDEO) Kako zamijeniti sifon

25.03.2016.

Curenje sifona uvijek predstavlja veliki problem i opasnost po vaše kupatilo i domaćinstvo, tako da takve situacija treba odmah riješiti I zamijeniti sifon. Prilikom odabira novog sifona, potrebno je obratiti pažnju na par stvari, o kojima ćemo vam u nastavku nešto više reći.

Sifoni se dijele na plastične, gumene i metalne. Namjena kod svih vrsta je ista, a jedina razlika u tome je što metalni sifoni ljepše izgledaju ispod vašeg umivaonika, dok su gumeni, odnosno plastični lakši za montažu. Ukoliko vam se ne sviđa da se vidi sifon, možete staviti keramički stalak ili polustalak i sifon zajedno sa brinox crijevima i ventilima će biti pokriven I neće se vidjeti.

Što se tiče sifona za sudopere, njih ima više vrsta, u zavisnosti koju vrstu sudopere imate, da li je to jednodjelna ili dvodjelna, i da li je sudopera sa većom ili manjom piletom (rešetkicom). Takođe, dijele se i na plastične i gumene. Gumeni su i u ovom slučaju lakši za montažu, jer odvod u kanalizaciju u većini slučajeva ne bude odmah iza sudopere, pa ih je lakše montirati. Ukoliko želite da voda iz sudo-mašine ide u sifon, tada je potrebno uzeti sifon sa priključkom za mašinu.

Kada želite da uklonite stari sifon, prvo je potrebno odšarafiti vijak kojim je rešetkica pričvršćena za donji dio sifona. Donji dio sifona pažljivo držite, i vodu iz njega prospite u lavor. Nakon toga, sifon, zajedno sa manžetnom izvucite iz vodovodne cijevi. Nakon toga, novi sifon postavite ispod, tako da O-ring fino nalegne da bi dobro dihtovao. Nakon toga, sa gornje strane zašarafite vijak sa rešetkicom.

Kada montirate sifon, bitno je napraviti pravilnu krivinu, zbog formiranja “vodenog čepa”, koji sprečava prodor neprijatnih mirisa iz kanalizacije.

Kada kupujete novi sifon, kupite i novu manžetnu, jer se vremenom I manžetna ošteti. Postoje dvije vrste manžeti, sa otvorom fi 32 I fi 40mm, zavisno kojeg promjera sifon postavljate.

Pogledate video koji smo pripremili za vas, i uvjerite se da ne morate zvati vodoinstalatera za ovu kućnu popravku :)

Našu ponudi sifona možete pogledati ovdje.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).