proizvodi

(VIDEO) Postavljanje garnišni

17.10.2016.

Postavljanje zavjesa je faza uređenja enterijera kada možete iskazati svu svoju kreativnost. Međutim, ne zaboravite da treba na pravi način odabrati i garnišne.

Garnišni ima raznih vrsta, boja i materijala od kojih su izrađene. Mogu biti napravljene od gvožđa, čelika, mesinga, hroma, nikla, plastike, drveta i drugih materijala. Najpopularnije boje su boja hroma i boja mesinga, a koju ćete izabrati zavisi od stila enterijera prostorije i dizajna zavjese. Garnišna, prije svega, treba da bude usklađena sa veličinom, oblikom i stilom prozora.

Iako ukrašavanje prozora zavjesom ili draperijom možda izgleda kao jednostavan i lak posao, treba riješiti nekoliko tehničkih pitanja, prvenstveno da li će se zavjesa zatezati ili više nabirati, uskladiti sa savremenim ili klasičnim dizajnom.

Najveći broj garnišni je jednostavan za postavljanje i možete ih postaviti sami ili uz pomoć nekog od ukućana. Od alata su potrebni bušilica, šrafciger i rasklopne stube. Ne treba zaboraviti ni stilsko određenje garnišne, jer postoje i stilski programi, pa je moguće kombinovati različite modele nosača i kapica.

U enterijerima su danas sve popularnije panel garnišne, tj. panel zavjese. Ovakav tip zavjesa se savršeno uklapa u moderne, minimalističke enterijere. Zavisno od veličine prozora i tipa enterijera, postavlja se plafonski panel ili panelna garnišna. Pored garnišni i klasičnih zavjesa, rolo zavjese su idealno rješenje za dekoraciju prostora i zaštitu od sunca.

Za koji god tip garnišni i dodataka da se odlučite, imajte uvijek na umu da su ovi dekorativni dodaci opterećeni težinom zavjese i draperije, pa moraju biti dovoljno jaki da izdrže njihovu težinu. Uz to, ovo su viseći elementi, pa ih je potrebno pažljivo postaviti u prostor.

Našu ponudu zavjesa i garnišni možete pogledati ovdje.


Ako želite da saznate više od garnišnama, pogledajte video koji smo vam pripremili:

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).