proizvodi

(VIDEO) Sve što treba da znate o generatorima

10.11.2015.

Posjedujete vikendicu na udaljenom mjestu, koje nije dio elektrodistributivne mreže? Često - bilo zbog posla, bilo uživanja radi - boravite u prirodi: u šumama, na planinama, pored rijeka i jezera, gdje standardni izvori električne energije nijesu dostupni? Neophodan vam je generator (agregat)!, i to jedan od onih koji su manji i prenosivi, snage 1-10 kW.

Drugu grupu generatora čine stacionarni agregati, koje odlikuje velika snaga - od 20 kW do 1 MW. Oni se instaliraju na objekte i služe im kao rezervno napajanje električnom energijom - za slučaj "nestanka struje". Montiraju se na mrežno napajanje, zajedno sa pratećom opremom (popularno zvanom "automatika"), koja upravlja startovanjem agregata i tokom energije prema potrošačima

U domaćinstvima je najsigurnije koristiti inverterske agregate. Radeći po principu elektronske inverzije, oni isporučuju savršeno ispravnu energiju, pa su podesni za osjetljive elektronske uređaje. Najčešće se proizvode u malim dimenzijama, prenosivi su i bešumni.

Da biste odabrali adekvatan generator, morate obratiti pažnju na snagu i vrstu električnih uređaja koji će se preko njega napajati. Dok agregat nedovoljne snage može nepovratno oštetiti električne uređaje koje na njega priključite, agregat čija je snaga veća od neophodne ne može - pri kupovini, dakle, uvijek treba odabrati veći i jači model.

Na osnovu goriva koje troše, generatori se dijele na benzinske i dizel-generatore. 

Ako planirate da agregat koristite bez prekida u periodima koji su duži od 2-3 sata, preporučuju se uređaji sa vođenim hlađenjem, koji su sposobni da, kao rezervni vid napajanja, rade i po 24 časa.

Podrazumijeva se da sve generatore treba održavati redovno i u skladu sa uputstvima proizvođača (zamjena ulja i filtera i sl.). 

U snimku ispod naš kolega će vam ispričati sve što bi još trebalo da znate o generatorima i tome kako se njima rukuje. Naša ponuda agregata dostupna je ovdje.

Ukoliko želite da budete u toku, prijavite se na našu mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).