(VIDEO) Uradi sam: Dekupaž

20.11.2015

Dekupaž predstavlja vještinu ukrašavanja predmeta lijepljenjem obojanog papira na njih. Ova tehnika datira još iz drevne Kine i Japana. Riječ potiče od francuske riječi decouper, što znači izrezati. Svojevremeno su se dekupažom bavili i čuveni Pikaso i Matis!

Dekupaž pruža bezbroj interesantnih mogućnosti za ukrašavanje predmeta od drveta, stakla, kartona, a odlična je i za oživljavanje starog namještaja. Uz veoma malo sredstava možete napraviti unikatne predmete. Pored toga, ova tehnika se brzo i lako uči, i, što je najbitnije - izuzetno je zabavna!

Prvi korak u dekupažu je lijepljenje isjeckanog papira ili salvete na predmet koji želite da ukrasite. Površinu nakon toga treba prekriti još jednim slojem lijepka. Ovo čini dekupaž veoma uvjerljivim i privlačnim - gledajuči ukrašene predmete, stičemo utisak da papir nije zalijepljen, već naslikan na njima.

Kod nas možete naći sve što vam je potrebno za dekupaž, a u prilogu koji smo pripremili naša koleginica će vam reći nešto više o ovoj tehnici, pokazati šta vam je sve potrebno i dati par predloga za ukrašavanje.

Ukoliko želite da budete u toku, prijavite se na našu mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).