proizvodi

(VIDEO) Zamjena plovka na vodokotliću

21.07.2017.

Kvarovi na vodokotliću mogu izazvati velike probleme u vašem domaćinstvu, tako što će se voda prelivati iz njega i napraviti poplavu u vašem kupatilu. Do kvarova na plovku i zvonu vodokotlića u najvećem broju slučajeva dođe zbog kamenca u njoj, pa ih je potrebno blagovremeno zamijeniti kada se primijeti da ne rade kako treba.

Prvo ćemo vam ukratko reći nešto više o vodokotlićima.

Vodokotlići se dijele na konzolne (koji se kače na zid), keramičke (na monoblokovima) i ugradne. Konzolni vodokotlići se po visini montaže dijele na visokomontažne i niskomontažne. Visokomontažni vodokotlići ispuštaju vodu tako što se povuče vrpca, dok se kod niskomontažnih vodokotlića voda pušta pritiskom tastera. Glavni razlog ove podjele je jer ukoliko se vodokotlić sa tasterom montira visoko, djeca ne mogu da dohvate taster i puste vodu, dok je razlog visoke ili niske montaže visina ugaonog (EK) ventila. Keramički vodokotlići kod monoblokova su montirani na samu šolju. Ugradni vodokotlići se ugrađuju u zid, prije postavljanja pločica i na njega se montira tzv. konzolna WC šolja.

Unutrašnjost vodokotlića se sastoji iz plovnog ventila (plovka) i odsisača (zvona vodokotlića). Plovak služi da prekine dovod vode u vodokotlić iz vodovodne instalacije kada se vodokotlić napuni sa određenom količinom vode. Kada pustite vodu, voda će otići preko ispirne cijevi u WC šolju i tako će se njen nivo u vodokotliću spustiti i voda će opet krenuti da ulazi u vodokotlić. Zvono vodokotlića služi da prilikom puštanja vode pusti vodu da prođe, i da se zatvori nakon što se vodokotlić isprazni, da bi se nakon toga opet počeo puniti.

Kada želite da zamijenite plovak u vašem vodokotliću, prvo je potrebno isključiti dotok vode u vodokotlić, tako što zatvorite ugaoni (EK) ventil kojim je vodokotlić povezan za vodovodnu instalaciju. Nakon toga, pažljivo odšrafite brinox crijevo. U njemu će biti vode, tako da je poželjno držati lavor ispod. Takođe, potrebno je otkačiti ispirnu cijev sa kojom je vodokotlić povezan sa WC šoljom. Nakon toga, odšrafite plastičnu maticu sa priključka kojom je plovak zakačen za vodokotlić. Nakon toga, montirate novi plovak i opet prikačite brinox crijevo i ispirnu cijev.

Pogledate video koji smo pripremili za vas :)

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje.