Zidni organizator

25.11.2019

Sa zidnim organizatorom kuhinjski haos je konačno dio prošlosti. Ploča na kojoj možete pisati, sa kukama za vešanje, površinom za odlaganje predmeta i integrisanim zidom za pribadače, nudi prostor za raznorazne pribore i uvodi red u svaku prostoriju gdje ga postavite.

Potreban materijal:

  • MDF-ploča
  • Ploča lijepljene bukovine
  • Ploča od plute
  • Lak za školske ploče
  • Kuke sa odgovarajućim šrafovima
  • Drvene tiple
  • Šrafovi za drvo
  • Tiple za zid
  • Saksija za začinsko bilje

1. Pripremni radovi

Na MDF-ploči ucrtajte mjesto na kojem treba pričvrstiti dasku za odlaganje predmeta. Zatim na ucrtanoj liniji označite pozicije za tri rupe – dvije rupe su udaljene po 5 cm od ivice i jedna je u sredini. U sredinu između označenih pozicija za rupe stavite još po dvije oznake za drvene tiple. Iste oznake za tiple prenesite na ploču od lijepljenog drveta. Pažnja: Radite precizno jer inače spoljnje tiple neće pasovati! Da bi se oznaka za šrafove za drvo kasnije vidjela i na zadnjoj strani, probušite oznake na MDF-ploči što manjom burgijom (npr. 1-2 mm).

2. Bušenje rupa

Sada izbušite rupe za obje drvene tiple u MDF-ploči i ploči od lijepljenog drveta, na primer akumulatorskim elektro-pneumatskim čekićem za bušenje Bosch Uneo Maxx. Pažnja:Uključite funkciju rada bez udaraca! Odaberite prečnik burgije oko 1-2 mm manji od veličine tiple. Važno je da ne probušite ploču do druge strane i da je tipla ispravno postavljena. Savjet: Označite polovinu dužine tipla (ovde 4,0-4,5 mm) ljepljivom trakom na burgiji i zatim bušite do ovako označenog mjesta.

3. Premazivanje ploče

Začinsko bilje najbolje prija svježe ubrano iz sopstvene kuhinjske bašte. I ona će naći sigurno mjesto na zidnom organizatoru. U tu svrhu odgovarajućim nastavkom testere za otvore u dasku izbušite otvor za saksiju za začinsko bilje.

Pre nego što se odložna ploča čvrsto poveže sa zidnom pločom, premažite zidnu ploču lakom za školske ploče i sačekajte da se dobro osuši.

4. Učvršćivanje ploče

Zabodite drvene tiple sa malo lijepka u prethodno izbušene rupe odložne ploče, nanesite lijepak na ivicu i zabodite sve skupa u odgovarajuće rupe za tiple na zidnoj ploči. Zatim učvrstite odložnu ploču i sa zadnje strane zidne ploče pomoću tri šrafa za drvo. Za orijentaciju služe male rupe izbušene u koraku 1. Na donjem dijelu zidne ploče uvrtite zatim tri zidne kuke za sitnice koje ćete kačiti.

5. Nalijepite ploču od plute

Sada još nalijepite zid za pribadače na zidnu ploču pištoljem za vrelo lijepljenje, na primer Bosch GluePen-om, i pričvrstite gotovi zidni organizator tiplovama i šrafovima za zid. Gotovo!

Izvor: https://www.bosch-do-it.com/rs/sr/hobimajstori/znanje/uputstva-projekta/all-in-one-zidni-organizator-729280.jsp