proizvodi

Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira garnišli

19.02.2019.

Još jedan jako bitan detalj u uređenju svakog doma, jesu zavjese. One zahtjevaju posebnu pažnju prilikom odabira, ali ono što mnogi zaboravljaju jesu garnišle bez kojih postavljanje zavjesa nije moguće.

Možda vam se čini da je odabir lak, ali ukoliko ne birate pažljivo, možete napraviti grešku koja će vas kasnije koštati dodatnog novca i vremena. Koliko god zavjese bile lijepe, ukoliko nisu okačene o odgovarajuće garnišle, efekat će biti suprotan od željenog. Odabirom savremenih i atraktivnih modela, budite sigurni da ćete na taj način ukrasiti enterijer, a zajedno sa zavjesama prostorija će izgledati upotpunjeno.

U današnjem vremenu postoji raznolika ponuda pa tako možete birati one od inoksa, mesinga, aluminijuma, kovanog gvožđa, ali i drugih materijala. Možete se igrati i sa odabirom boja, ali uvijek obratite posebnu pažnju na dimenzije. Bolje je da zatražite  da vam se urade po mjeri kako bi bile proporcionalne sa prozorima ili balkonskim vratima, nego da su previše kratke ili nesrazmjerno velike.

Kako ne biste napravili ključnu grešku prilikom kupovine, najvažnije je da ih odaberete prema stilu uređenja doma. Garnišle od kovanog gvožđa ćete birati ukoliko je vaš dom opremljen u klasičnom ili rustičnom stilu. Takvi modeli su predviđeni za nešto luksuznije enterijere.

Ukoliko vaš kutak opremate na savremen način, nećete pogriješiti ako budete birali garnišle od aluminijuma. Sa takvim materijalom lako ćete uskladiti i zavjese, za koje se obično nalaze dvije ili tri vođice. Možete ih pričvrstiti ili za plafon ili za zid.

Mesingane garnišle su slične prethodnim, a razlika je u tome što njihova završna obrada može biti mat ili u sjajnoj boji. Krajevi kod ovih modela mogu biti izuzetno različiti: u obliku kugle, kupe, cvijeta... Držite se zlatnog pravila „manje je više“, što u ovom slučaju znači da ako birate garnišle sa neobičnim i upadljivim krajevima, onda neka vaše zavjese budu umjerenog dezena.

U prodaji ćete naći i plastične garnišle koje se izrađuju od MDF ploče, a presvučene su PVC-om. Za ove modele je karakteristično tzv. bešumno pomjeranje klizača. Prilikom odabira plastičnih modela, ukoliko birate one sa maskom, vodite računa o izboru boje koju ćete uklopiti sa zavjesom.

Metalne garnišle se u nalaze u standardnim dimenzijama, a najviše se razlikuju po završnoj obradi (inoks, crna, zlatna, antque).

Često se postavlja pitanje da li ih postavljati na plafon ili ih zakačiti za zid. Ukoliko je vaš stil više klasičan, plafonske garnišle će se odlično uklopiti. Isto važi i za rustičan pravac uređenja, a posebno ako se radi o drvenim garnišlama. Zidne garnišle će se bolje uklopiti u modernije enterijere.

Kao i za sve prethodne modele, morate voditi računa o harmonizaciji boja i materijala garnišle sa zavjesavama, ali i kompletnim enterijerom. Uvijek je bolje da izdvojite više sredstava za kvalitetne modele koji će vam dugo trajati i svakodnevno krasiti dom.

Cijene se kreću u zavisnosti od materijala koji birate, ali i dimenzije igraju ulogu. I više nego raznovrsnu ponudu možete naći u svim Okov centrima, a dio ponude možete naručiti i putem Okov webshopa.

povezani proizvodi