Kako do savršene rasvjete u Vašem domu?

19.07.2019

Rasvjeta u domu ima estetsku i funkcionalnu ulogu i doprinosi boljem izgledu enterijera. Dobro osvjetljenje je zaslužno što naš životni prostor odiše prostranstvom, toplinom i pruža osjećaj dobrodošlice. Dakle, kako organizovati osvjetljenje na najbolji način?

Kuhinje, kupatila i trpezarije obično zahtijevaju više svetlosti od spavaćih i dnevnih soba. Prostorijama za odmor i relaksaciju kao što su spavaća i dnevna soba potreban je opušteniji ambijent koji garantuje zagušenije svijetlo.

Hodnik

Uz pravu rasvjetu za hodnik, lako je urediti prostor za toplu, prijatnu dobrodošlicu pri ulasku u dom. Često ovom dijelu stana posvećujemo najmanje vremena i pažnje, a razlog tome je u većini slučajeva nedostatak novca i vremena jer svu energiju potrošimo na vitalne djelove stana. 

Za hodnike bez prozora, rasvjeta je neizbježna. Ugradne svjetiljke ili male plafonjerke postavljene linijski su najbolje opcije za uske hodnike. Kod velikih hodnika možete postaviti veći luster, ali i stone lampe na manjem stočiću ili polici. Niz malih visilica na jednakim razmacima po plafonu predsoblja daće ujednačenu osvijetljenost, a ujedno djelovati dekorativno.

Dnevna soba

Česta greška prilikom osvjetljavanja dnevne sobe jeste postavljanje samo jednog izvora svjetlosti – najčešće su to luster ili plafonjerka. Budući da je dnevna soba mjesto na kojem se okupljamo i provodimo puno slobodnog vremena, važno je da se u ovoj prostoriji primijeni koncept slojevitog osvetljavanja. Različiti tipovi svijetla neophodni su jer se u dnevnoj sobi odvija čitav niz aktivnosti – od gledanja TV-a, preko čitanja knjiga do porodičnih okupljanja i druženja sa prijateljima. Odlično rješenje za rasvjetu dnevne sobe jesu i podne lampe koje smještene u ćoškovima ne zauzimaju previše prostora, a istovremeno u sobu unose dozu topline. Ukoliko na zidu imate umjetničke slike, osvijetlite ih niskovoltažnim lampama sa halogenim sijalicama.

Kuhinja i trpezarija

Jedno od najtraženijih osvjetljenja u kuhinji su na pultovima, odnosno radnoj površini, gdje obavljamo najviše stvari uobičajene za kuhinjsku namjenu. Najlakši način da se taj dio osvijetli jeste ugradnjom rasvjete ispod gornjih djelova kuhinje, gdje lampe direktno bacaju svijetlo na radnu površinu. Tu je potrebno imati na umu da mnogi pultovi imaju površine koje se presijavaju, kao što su mermer ili granit, tako da je za njih potreban difuzan izvor svjetlosti kako bi se izbjegao odsjaj. Naime, danas LED rasvjeta ima široku praktičnu primjenu, pa se često nalazi u fiokama, u sudoperama i mnogim drugim mjestima koje nam ne bi pale na pamet da bi mogle biti osvjetljene i izuzetno korisne.

Trpezarijski sto je ujedno i rijetko mjesto i pozicija u stanu koje možemo iskoristiti za postavljanje lijepe dekorativne visilice koja će svojim preciznim obodom svjetlost usmjeravati samo ka centru stola za ručavanje, a ne po čitavoj prostoriji.

Spavaća soba

Odabir izgleda rasvjete u dnevnoj sobi je obično uslovljen dizajnom nameštaja, jer ipak je nameštaj dominantan element enterijera, dok svijetlo čini doživljaj prostora, tako da moraju biti u simbiozi.

Osim centralne rasvjete koja ima funkcionalnu ulogu, vrlo je važna i ambijentalna rasvjeta koja će, kada se ugasi osnovna stvoriti ugodnu atmosferu u sobi. Ambijentalna atmosfera se može postići korištenjem stonih ili samostojećih lampi na noćnim ormarićima ili u prostoru, ili ugradnjom LED rasvjete u elemente namještaja. Postavljanje zidne rasvjete iza uzglavlja kreveta takođe može stvoriti lijepu igru svijetla i sjenke.

Dječija soba

Lampe i lusteri različitih oblika, veselih boja ili sa likovima omiljenih crtanih junaka, obradovaće djecu mlađeg uzrasta, dok za one starije bi trebalo voditi računa o skladu svjetiljki, bez izraženog šarenila. Neisrcpan broj ideja među kojima srijećemo junake iz crtanih filmova mališanima pružaju zadovoljstvo i zabavu. Za one koji se još uvijek plaše mraka tu je malo noćno svijetlo koje uliva sigurnost djetetu dok tone u san.

Kupatilo

Skoro ni u jednoj prostoriji nisu tako veliki zahtjevi za jako svijetlo kao u kupatilu. U zavisnosti od doba dana i ugođaja, potrebno je različito osvjetljenje: hladno svijetlo za buđenje i toplo svijetlo za opuštanje. 

Osim toga i LED rasvjeta odlično izgleda ispod i iznad ogledala, iznad umivaonika, a potpun efekat možete postići i ako se rasvjeta nađe oko čitavog ogledala. Druga opcija je, svakako, rasvjeta na plafonu, koja se posebno preporučuje u malim kupatilima, jer na ovaj način čini prostoriju vizuelno prostranijom. Rasvjeta se može naći iznad kade ili tuš kabine, a ako postoji mogućnost i da se jačina rasvjete podešava, uvijek možete stvoriti pravi ugođaj u tuširanju napornog dana.

Sada kada smo Vas inspirisali, preporučujemo da posjetite Okov webshop ili najbližu Okov prodavnicu i odaberete rasvjetu koja će zasigurno upotpuniti Vaš enterijer!