Kako osvježiti dnevnu sobu

03.03.2023

Dugo niste renovirali dnevni boravak, previše obaveza ili manjak finansija vam nisu dozvolili da to učinite ranije. Sada ste konačno riješili da preduzmete nešto po tom pitanju? Pitate se kako osvježiti dnevnu sobu? To želimo da čujemo, jer smo za vas spremili rješenje.

 

Dovoljno je kupiti nov efektan tepih i postaviti tapete, barem na jednom zidu, i imaćete enterijer kao u TV serijama. Da da, samo to je dovoljno da potpuno osvježite prostoriju i unesete dodatnu svježinu u vaš dnevni boravak.

Ove promjene vam neće napraviti totalni haos u domu, kao što je slučaj sa krečenjem. Tako da možete jako brzo da ih primijenite, a u nastavku teksta saznajte kako.

 

Kako tapete i tepih mogu dati dodatni pečat enterijeru dnevnog boravka?

 

Da bi prostorija, kao što je dnevni boravak, dobila neku dodatnu svježinu i modernu notu ne morate je potpuno renovirati. Sasvim je dovoljno poraditi malo na estetici i elementima koji prave razliku. To su svakako zidovi i pod, a proizvodi koje treba gledati su tapete i tepisi.

 

Tapete za zid su ponovo u modi, mnogo kvalitetnijeg i modernijeg dizajna. Tapete imaju moć da razbiju monotoniju i dodatno uljepšaju prostor. Možete ih postaviti na svim zidovima, ali sasvim će dovoljno biti i na jednom. To može biti zid iza tv-a, ili neki sporedni koji nema namjenu već služi kao dekorativni prostor za slike.

Savršenu kombinaciju uz moderne tapete predstavljaju tepisi. Sigurno se sećate da su se nekada tapete i tepisi postavljali preko celih zidova, odnosno podova. Danas je to suptilnije, moderni tepisi su manjih dimenzija, služe kao dekoracija. Upravo je to ono što će dati pečat i izgled prostoriji kao u serijama.

 

Kako dekorisati zidove u dnevnoj sobi?

 

Kao što smo već spomenuli, ne morate sve zidove obložiti tapetama. Dovoljno je da izaberete jedan, biće sasvim dovoljno da osvježi prostoriju. Zašto zidove oblagati tapetama?

 

Tapete imaju nekoliko benefita, više o tapetama možete pročitati u našem prethodnom blogu. Ono što nas zanima sada je njihov uticaj na enterijer. Veliki izbor dezena omogućava da ih uklopite u svaki enterijer. A za razliku od zida, tapete su šarene i unijeće malo svježih nota u prostoriju.

 

Jako je važno da pratite stil i notu opremanja dnevnog boravka. Tapete bi trebalo da imaju nijanse dominantnih boja u prostoriji, a da budu u stilu koji ste izabrali (minimalistički, moderni, retro, industrijski, etno, itd).

 

Kako odabrati tepih za dnevni boravak?

 

U našoj mladosti tepisi su bili mahom većih dimenzija i postavljali smo ih cijelom površinom. Danas se postavljaju parketi ili pločice, a tepisi služe kao dekoracija. Zato i vi treba da imate jedan ili više komada, koji će vašem dnevnom boravku pružiti malo topline i nježnosti.

 

I sami možete istražiti slike na internetu i uporediti dnevne boravke sa ili bez modernih tepiha. Vidjećete koliko jedan manji tepih može pojačati osećaj koji ste željeli da postignete stilom opremanja.

 

U zavisnosti od klub stola i drugog namještaja, možete birati između okruglih, pravougaonih, četvrtastih tepiha različitih dimenzija. Jednobojni ili šareni? Svejedno je, pružiće isti efekat i vaša soba će izgledati potpuno drugačije.

Sve popularniji su i čupavi tepisi, koji su zanimljiviji i moderniji od klasičnih. Najčešće ih uzimaju porodice koje vole plišane stvari i prate modne trendove, jer takav tepih će svako primijetiti. Uz moderan klub sto, čupavi tepih će doći još više do izražaja.

 

Stručni savjeti i ponuda modernih tepiha i tapeta

 

Biće nam drago ako smo uspjeli da vam damo ideju koja vam se svidjela. Znamo da u teoriji sve ovo zvuči super i jednostavno, ali sam odabir proizvoda nije jednostavan. Tekst smo napisali kako bismo vam dali ideju i pravac razmišljanja, a za stručnije savjete najbolje je da nas kontaktirate.

 

U našim radnjama nalaze se stručni ljudi u domenu opremanja i uređivanja enterijera koji vam mogu pomoći. Za početak savjetujemo da pogledate online ponudu tepiha i tapeta na sajtu, kako biste stvorili jasniju sliku.

Ako ne možete sami da odlučite, dođite u neku od naših radnji i rado ćemo vam pomoći.

povezani proizvodi