proizvodi

Kupovina baštenskog namještaja

29.04.2022.

Dolazi proljeće, a za njim i ljeto, donose nam više sunca i zelenila, a sve to nas prosto mami da što više vremena provodimo na otvorenom. Sada je idealno vrijeme da izvadite baštenski namještaj koji imate i da dokupite sve ono što vam nedostaje.

Bez obzira na to da li imate terasu ili dvorište, možete ih opremiti modernim i udobnim baštenskim namještajem, koji će taj kutak učiniti omiljenim tokom proljećnjih i ljetnjih dana. Uredite vaš kutak na otvorenom tako da imate osjećaj da ste uvijek na zasluženom odmoru.

 

Uz kupovinu adekvatnog namještaja za baštu sigurno ćete uživati svaki put kao da ste na odmoru. A kako izabrati odgovarajući baštenski namještaj, mi ćemo vam pomoći ovim sveobuhvatnim vodičem sa idejama i savjetima za kupovinu baštenskog namještaja.

 

 

MATERIJALI ZA BAŠTENSKI NAMJEŠTAJ

 

Opremanje terase ili bašte je jako zanimljivo, to je jedan od najljepših proljećnjih zadataka, zato se naoružajte dobrim raspoloženjem i uživajte u ovom poslu. S obzirom na to da je ponuda baštenskog namještaja zaista velika, prvo bi trebalo da razmislite namještaj od kog materijala bi najviše odgovarao vašem baštenskom prostoru.

 

Postoji nekoliko materijala koji se najčešće koriste za izradu baštenskog namještaja, a u nastavku ćemo vam dati osnovne informacije o svakom posebno.

 

 

PLASTIČNI I BAŠTENSKI NAMJEŠTAJ OD RATANA

 

Najpopularniji je plastični baštenski namještaj, a postoji više razloga za to. Namještaj koji se koristi u baštama i na terasama podložan je uticajima spoljašnje sredine, zato je važno da je izdržljiv i da se lako čisti.

To je upravo ono što vam pružaju plastične baštenske garniture, odnosno namještaj od plastičnih veziva. Pored činjenice da je lagan tako da ga možete lako premjestiti, lako se čisti pomoću baštenskog crijeva i ima dug vijek trajanja. Elastičnost veziva omogućava tretiranje ekološki prihvatiljvim omekšivačima, a oplemenjivanjem UV stabilizatorima spriječavate da izblijedi.

Kada se na sve ove benefite doda i pristupačna cijena, dolazimo do zaključka da je za većinu kupaca upravo ono što im je potrebno.

 

 

DRVENI BAŠTENSKI NAMJEŠTAJ

 

Kada pomislite na opremanje bašte ili terase, ugalavnom prvo na pamet padnu drvene baštenske garniture. Drvo je prirodan materijal i logično je da će se najbolje uklopiti u vašu zelenu oazu, bez obzira na veličinu prostora.

Ali, za razliku od plastičnog baštenskog namještaja, drvo više reaguje na vremenske uslove. Kako je najpodložnije prirodnim uticajima jer blijedi, suši se, puca, a na kiši se naduje, o njemu zaista treba posebno voditi računa.

 

Takođe, svaka vrsta drveta drugačije reaguje na spoljne uticaje. Četinarsko drvo ima tendenciju više nego listopadno da bude napadnuto od strane različitih gljivica, a najbolje vrste drveta su bagrem, eukaliptus i tikovina jer su dobro zaštićene od vlage i štetočina, zbog vlažne prašumske klime u kojoj je drvo raslo.

 

 

METALNI BAŠTENSKI NAMJEŠTAJ

 

Metal je stabilan i izdržljiv materijal, pa je logičan izbor za izradu kvalitetnog namještaja za bašte i terase. U metalni baštenski namještaj spadaju komadi namještaja izrađeni od gvožđa, nerđajućeg čelika i aluminijuma.

Svaki od ovih vrsta metala ima svoje prednost i mane. Razlikuju se po otpornosti na spoljašnje uticaje, načinu održavanja i cijeni.

 

Namještaj od gvožđa je jako izdržljiv, ali podložan je rđanju. Potrebno je ovaj namještaj zaštititi od kiše i odmah popraviti oštećenja. Savjetujemo da ga svake godine premazujete sredstvima od veštačkog materijala koji će vam kasnije olakšati održavanje.

 

Nerđajući čelik je lak za njegu i održavanje, a tragovi rđe se lako uklanjaju. Namještaj od ovog materijala možete pronaći sa lijepom sjajnom završnom obradom ili brušenom mat obradom. Imajte na umu da je namještaj od nerđajućeg čelika težak i da ga ne možete tako lako pomijerati.

 

Ukoliko vam je težina namještaja važna, aluminijumski baštenski namještaj je pravi izbor za vas. Veoma lagan, otporan na rđu i modernog dizajna. Lako ga možete pomjeriti u slučaju kiše, a ukoliko ga redovno čistite i štitite od spoljnih uticaja, dugo može imati prirodni sjaj.

 

 

SAVJETI ZA OPREMANJE (UREĐIVANJE) TERASE ILI DVORIŠTA

 

Vaš kutak na otvorenom možete napraviti bez obzira na veličinu prostora. Potrebno vam je malo vremena, volje, ideje i baštenski namještaj da stvorite prostor u kome ćete uživati i oporavljati se od svakodnevnog života.

 

Prilikom uređivanja terase (balkona) ili baštenskog prostora potrebno je voditi računa o veličini namještaja.

 

Mnogo toga zavisi od veličine i oblika prostora, ali svakako razmislite o sklopivom namještaju (stolicama i stolovima) koji se lako mogu pomjeriti i osloboditi prostor kada se ne koriste. Ukoliko prostor dozvoljava, možete kombinovati pojedinačne komade ili manju baštensku garnituru sa klupom, stolicama i tabureima.

 

Orjentacija balkona i bašte je takođe presudna za odabir baštenskog namještaja, dodataka i dekoracije.

Ako je prostor južno orjentisan, znači da uživate u suncu tokom čitavog dana. U takvim situacijama potrebna vam je zaštita od sunca, tako da razmislite o kupovini suncobrana ili tende. Sušta suprotnost je ako je prostor sjeverno orjentisan, jer zahvata jako malo sunčeve svjetlosti. S obzirom na to da nema dovoljno sunca, poslije kiše se sporije suši, pa razmislite o kupovini plastičnog baštenskog namještaja.

 

Istočno i zapadno orjentisani balkoni tokom polovine dana primaju sunčevu svjetlost. Tokom prepodnevnih časova sunce obasjava balkone na istočnoj strani, a tokom poslepodnevnih časova na zapadnoj.

 

Imajte na umu ove činjenice, svaki detalj može biti presudan pri izboru odgovarajućeg materijala za baštenski namještaj.

 

 

DEKORACIJA I BAŠTENSKI DODACI

 

Kada balkon ili dvorište opremite baštenskim namještajem, slijede dekoracije i dodatno uljepšavanje prostora baštenskim dodacima. Ponuda dekorativnih proizvoda i dodataka je zaista velika, zato pažljivo birajte one koji se vizualno uklapaju u eksterijer i koji imaju određene dodatne funkcionalnosti.

 

Neki od najčešćih baštenskih dodataka su:

-       podne obloge,

-       stalci i držači za saksije,

-       različite vrste osvjetljenja (lampe, sijalice, LED trake),

-       roštilji i posude za vatru,

-       tende i suncobrani,

-       različite vrste ograda.

U zavisnosti od veličine terase i bašte kupite višenamjenski nameštaj. Birajte modele namještaja koji pored osnovne funkcije, kada ih ne koristite, mogu biti i mjesto za odlaganje saksija ili dekorativnih dodataka.

Ambijentu dodajte još više zelenila i ukrasnog šarenog cvijeća koji će prostoru dati dodatnu svježinu. A zanimljivim jastučićima i drugim tekstilnim elementima svojoj bašti ili terasi dajte osjećaj udobnosti vaše dnevne sobe.

povezani proizvodi