Najbolji savjeti za poliranje automobila

22.02.2019

Bilo da je u pitanju nov ili polovan automobil, nikome ne može biti milo kada vidi ogrebotine na svom automobilu. One mogu biti tragovi od ključa, noža, žice ili bilo kojeg drugog predmeta. Sve i da nemate ogrebotine na automobilu, njegov prvobitni sjaj se nakon nekog vremena gubi, a boja se ošteti usljed vremenskih prilika.

Ako vam je stalo do izgleda vašeg četvorotočkaša, onda će ga poliranje osvježiti i vratiti onaj stari sjaj. Zbog toga ne morate ići kod autolakirera, već sami možete dotjerati automobil i ukloniti sitne ogrebotine.

Na početku morate utvrditi o koliko dubokoj ogrebotini se radi. Zbog toga  je najbolje da prvo temeljno operete automobil, sačekate da se dobro osuši i procijenite realno stanje. Ukoliko je ogrebotina nešto dublja i vidi se metal ispod boje, onda će to iziskivati i farbanje. U suprotnom, lako ćete poliranjem završiti posao.

Ručno poliranje automobila je izuzetno lako i sve što vam treba od pribora jesu sunđer i pasta za poliranje. U zavisnosti od toga kakva je farba na vašem automobilu, biraćete i odgovarajuću pastu za poliranje, u čemu vam može pomoći trgovac u prodavnici.  

Savjetuje se da poliranje automobila obavljate isključivo u hladovini, po mogućnosti u zatvorenom prostoru kao što je garaža ili radionica, a nikako na suncu i otvorenom. Prvo zaštitite sve plastične i gumene djelove na automobilu kako ih ne biste slučajno dotakli pastom za poliranje. Nanesite polir pastu na sunđer za poliranje i nanesite je na površinu automobila kružnim pokretima. Polirajte dio po dio i trudite se da ne pravite vremenske razmake, već da polirate u kontinuitetu kako biste postigli najbolji efekat.

Na svakoj polir pasti se nalazi uputstvo koje je potrebno pratiti kako biste bili sigurni koliko vremenski treba ostaviti pastu na površini automobila da se osuši. Zavisi i od spoljašnje temperature koliko brzo će se pasta osušiti, ali u većini slučajeva kada pasta skroz pobijeli, znači da je suva.

Pošto se pasta osušila, uzmite pamučnu čistu krpu i opet kružnim pokretima je uklonite sa površine automobila. Ukoliko posjedujete mašinu za poliranje, biće vam od velike pomoći, budući da posebno za skidanje polir paste, treba malo više snage.

Sada vaš automobil opet sija kao nov, a vi imate veći užitak da ga vozite. Izbor pasti za poliranje automobila možete pronaći u svim Okov centrima širom Crne Gore, a dio ponude možete vidjeti i na Okov webshopu.

povezani proizvodi