proizvodi

Orezivanje biljaka za ljepši vrt

12.11.2019.

Biljke koje se redovno orezuju biće zdravije i ljepše od onih koje se zanemaruju. Mrtvi izdanci narušavaju izgled grmova, drveća i penjačica i postaju izvor bolesti i štetnih insekata. Orezivanje često koristimo za ograničavanje rasta biljke kako ne bi prerasle prostor koji im je predodređen.
Rezidba je vrtlarska tehnika koja se često smatra poslom velikih stručnjaka dok je to zapravo logičan proces koji je lako razumjeti i primijeniti ako poznajemo zahtjeve pojedine biljne vrste i odgovarajući alat.

Razlozi za orezivanje su mnogobrojni: poboljsanje zdravlja biljaka, održavanje forme i namjene biljke, podsticanje dekorativnosti, zaštita imovine i ljudi

Prvi korak - Čišćenje

Počnite sa orezivanjem grana koje su se osušile tokom godine ili su oštećene ili slomljene. Uklonite i one mladice koje rastu direktno iz stabla drveta.

Drugi korak - Proređivanje

Cilj proređivanja je da omogućite da svjetlost i vazduh mogu podjednako da dopru do svih listova. Na taj način smanjuje se mogućnost širenja biljnih bolesti i štetnih insekata.

Treći korak - Rezanje

Treći korak je najlakši, jer tada vaše voćke dobijaju „novu frizuru“. Trebalo bi da počnete sa spoljne strane i da režete ka stablu. Cilj je da grane postanu deblje i kraće. Stručnjaci savjetuju da se ovakvim rezanjem sprečava lomljenje grana od težine ploda i da tada drvo luči hormone u donjem dijelu krošnje. Tako drvo daje veći prinos i ne ide u visinu i širinu.

Odabir i priprema alata je veoma bitna stavka u procesu orezivanja. Alat biramo u zavisnosti od  debljine grane i visine na kojoj se grana nalazi. U obzir dolaze vinogradarske makaze, sjekačice za deblje grane, velike makaze, električni trimer za živu ogradu, testera za drvo i motorna testera.

I zamaptite, od pravog izbora alata, zavisi i uspjeh rezidbe.

povezani proizvodi