proizvodi

Tende za terase

17.05.2022.

 

Sve češće možemo čuti priču od ljudi, koji žive u zgradama, kako imaju problema sa jakim suncem. Posjeduju predivne terase sa lijepim pogledom, ali sunce direktno zrači na terasu i nije moguće dugo vremena provesti na njoj tokom dana.

 

Da li se i vi nalazite u takvoj situaciji? Rješenje su tende za terase koje imaju višestruku zaštitnu ulogu. Tende su najjednostavniji i najlakši način efikasne zaštite od sunca, visokih temperatura, UV zračenja, vjetra, kiše i nepoželjnih pogleda.

Prije nego što kupite tendu saznajte zašto su sve korisne i koje vrste tenda postoje. Ovaj tekst će vam pomoći da pronađete model koji će vam najviše odgovarati.

 

 

Zašto treba imati tendu na terasi

 

Nakon hladnih zimskih mjeseci, mnogi jedva čekaju sunčano i lijepo vrijeme. Prvi topli i vreli dani uglavnom nas sačekaju već u maju, a kada vrijeme dostigne ljetnje temperature sklanjamo se sa sunca i tražimo način da se rashladimo. A rashlađivanje stanova je ono što mnoge dodatno muči.

 

Osim klima uređaja, koji ubacuju hladan vazduh, postoje načini koji spriječavaju topao vazduh da uđe. Spriječavanje ulaska toplote spolja je najefikasniji način odbrane od vrućine. Staklene površine su najslabija mjesta i njima se treba posebno posvetiti. Zbog toga su roletne, tende i nadstrešnice najbolja rješenja za ovakve probleme.

Da li ste znali da u prostorijama sa klima uređajima tenda može da uštedi i do 30% potrošene električne energije? Osim što lijepo izgledaju, tende smanjuju temperaturu u prostoriji za najmanje 5 stepeni. A uz odličnu zaštitu od sunca takođe imaju veliku estetsku namjenu.

 

Prednost tende u odnosu na roletne, kada je u pitanju zaštita unutrašnjih prostorija, je to što vam omogućava fleksibilnu zaštitu od sunca i toplote. Možete podesiti koliku zaštitu od sunca želite, tako da vam pruži dovoljno svijetla i svježeg vazduha.

 

 

Vrste tendi - Kakve sve tende postoje

 

Velika potražnja i potreba za zaštitom od uticaja vremenskih prilika uslovile su novitete u proizvodnji tenda za terase. Postoje tende za različite namjene (tende za ugostiteljske objekte, tende za lokale, tende za dvorište, itd), a kada su u pitanju tende za terase postoji nekoliko podjela.

 

Prema načinu upotrebe tende za terase mogu biti fiksne i pokretne.

 

Fiksne tende se izrađuju u različitim dimenzijama i oblicima, a konstrukcijski su sastavljene od čeličnih ili aluminijumskih profila, prekrivene PVC ili akrilnim platnom. Nisu toliko česte na terasama stambenih zgrada.

 

Pokretne tende su najčešći izbor jer vam pružaju mogućnost da sami dozirate količinu svjetlosti i položaj same tende. Postoje dvije opcije kada je u pitanju otvaranje: tende koje se montiraju i otvaraju ručno i tende koje djeluju na osnovu električne energije.

 

Glavna prednost tendi bez daljinskog upravljanja su niske i prihvatljive cijene, laka prilagodljivost prostoru i podrška ručice kojom se tende mogu okretati pod uglom ili vertikalno. Motorizovane tende su skuplje i uglavnom namijenjene za veće terase koje se koriste u komercijalne svrhe.

 

Postoji još jedna razlika kod pokretnih tendi, a vezana je za konstrukciju. Dijelimo ih na tende sa zglobnim makazama i tende za lođa terase.

 

Tende sa zglobnim makazama su 100% konzolne i montiraju se samo u jednoj ravni. Dok se tende za lođa terase (terase sa bočnim zidovima) montiraju i na bočnim zidovima kako bi se povećala stabilnost tende.

Pored kvaliteta materijala i modela same tende, na cijenu utiču i dodatne funkcije. Najmodernije tende danas imaju ugrađene senzore koji sami kontrolišu položaj tende u zavisnosti od jačine sunčeve svjetlosti, vjetra i drugih vremenskih uticaja. A određeni skuplji modeli sadrže i posebne četkice koje se nalaze u kutiji i čiste platno prilikom svakog skupljanja.

 

 

Koji se sve materijali za tende koriste pri izradi?

 

Tenda je veoma jednostavan, a veoma koristan dodatak vašoj terasi. Sastoji se od konstrukcije i platna.

 

Konstrukcija može biti čelična ili aluminijumska. Čelična se najviše koristi pri izradi fiksnih tendi, kako bi bile stabilnije pri vremenskim neprilikama, jer se ne mogu sklopiti. Dok se pokretne tende najčešće izrađuju od aluminijumske konstrukcije koja je lakša.

 

Kada je izbor platna u pitanju, postoje PVC i akrilna platna. PVC platna možemo najčešće vidjeti u kombinaciji sa čeličnom konstrukcijom kod fiksnih tendi. Dok se akrilna platna koriste pri izradi pokretnih tendi.

 

Kako izabrati odgovarajuću tendu?

 

Pre nego što krenete u kupovinu, uzmite u obzir sledeće karakteristike:

-       vrstu terase (konzolna - koja nema bočne zidove, lođa - koja ima bočne zidove),

-       položaj terase (da li je tokom cijelog dana izložena suncu, da li vam sunce više zrači bočno ili frontalno, itd.),

-       za koje namjene želite tendu (kao zaštita od sunca, kao zaštita od kiše i snijega, itd.),

-       da li želite klasične sa ručnim upravljanjem, ili moderne sa elektronskim upravljanjem.

 

Kada odlučite kakva vrsta tende za terasu vam je potrebna, možete se konsultovati sa prodavcima o vrsti materijala i konkretnim modelima.

povezani proizvodi