proizvodi

(VIDEO) Obrada drveta blanjom

08.02.2016.

Blanja, ili renda, kako je još nazivaju, je stolarski alat namijenjen za oblikovanje drveta. Koristi se za ravnjanje, tanjenje i glačanje grube površine drveta.

Alati za ravnjanje drveta su korišteni još prije nove ere. Prvu blanju modernijeg izgleda napravio je Leonard Bailey šezdeseti godina XIX vijeka, koju je kasnije proizvodila renomirana kompanija za izradu ručnih alata Stanley.

Glavna podjela blanja je na ručne i električne. Ručne blanje se sastoje od 4 osnovna dijela:

  • taban je metalni nož koji prilikom pomicanja blanje po drvetu jednolično reže tanke trake drveta i time ga ujednačuje i stvara glatku površinu.
  • drveni klin je dio koji svojim konusnim oblikom drži taban uvijek u istoj ravni u odnosu na tijelo blanje.
  • rukohvat blanje se nalazi na prednoj strani. Ergonomskog je oblika kako bi sama blanja bila lakša za upotrebu.
  • tijelo blanje zavisi od namjene i može biti kratko za manje zahvate, dugačko za obradu dugih komada ili vrlo tanko za izrezivanje raznih utora u građevinskoj stolariji.

Sa električnom blanjom je sve mnogo lakše. Ravnanje omogućavaju ultra-oštri noževi i konstantan broj obrtaja, čak i pri radu na tvrdom drvetu.

Noževi su smješteni na cilindričnim nosačima noževa koji je preko kaiša povezan na motor. Na jednom nosaču nalaze se dva noža. Broj obrtaja nosača noževa je oko 15000 u minuti. Što se tiče širine blanjanja, ona je definisana dužinom noža, a ona je obično 82 mm. Debljina sloja koji se skida je podesiva i može biti do 5 mm.

Električne blanje imaju riješeno i izbacivanje strugotine u platnene vrećice, a moguće je, umjesto kese, na blanju prikopčati odgovarajući usisivač koji usisava strugotinu.

Pogledajte interesantan prilog koji smo pripremili za vas, a našu ponudu električnih blanja možete pogledati ovdje.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).