(VIDEO) Porcelansko posuđe

22.01.2016

Jedan od vječnih sinonima za luksuz i kvalitet je posuđe izrađeno od porcelana. Porcelan potiče iz Kine, a mnogo vjekova kasnije počeo je da se proizvodi i u ostalim zemljama svijeta. Osim što je vrlo zahvalan materijal za serviranje hrane, koristi se i za dekoraciju u trpezarijama i kuhinjama.

Stručno gledano, porcelan se pravi od kaolina, feldspata, kvarca i gline. Daljim postupkom se iz njega eliminišu sve nečiste materije, čime se dobija sniježno bijela boja, koja mu daje privlačan i čist izgled. Tehniku pravljenja porcelana Kinezi su otkrili još u 17. vijeku p.n.e. U Evropu ga donosi Marko Polo u 14. vijeku nove ere, a ubrzo potom postaje stvar prestiža među plemićkim porodicama koje počinju da se utrkuju ko će nabaviti ljepše komade. Otuda ne čudi što su ga u tom periodu nazivali bijelim zlatom! 

Razvojem industrije u 19. vijeku porcelan postaje popularan među srednjom klasom, jer je u tom periodu mogao gotovo svako da ga priušti. Kako tada, tako i danas - cijena porcelana je zavisila od njegovog kvaliteta i dekoracije. Bez ruke vještog majstora i umjetnika, komad porcelana teško može dobro izgledati.

U sledećem snimku možete pogledati priču o porcelanskom posuđu, koju smo napravili u našem centru na Starom Aerodromu. 

U Okov centrima možete pronaći veliki izbor porcelanskog posuđa i to od čuvenih proizvođača kao što su Tognana, Thun i Rosenthal.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje (sekcija Newsletter).